Нова екосистема в Антарктида: Водорасли върху снега. Белият континент става зелен

Ваня Милева Последна промяна на 21 май 2020 в 00:00 10593 0

Изследователите изследвали цъфтежа на „снежни водорасли“ на остров Анкоридж, Антарктида. Кредит: Matthew Davey

Нова екосистема се появи на Антарктическия полуостров. Водорасли цъфтят на повърхността на топящия се сняг, обагряйки леда в зелено и потенциално създавайки хранителен източник за други видове организми.

Част от Антарктида вече е зелена. Тъй като континентът се затопля, все по-големи области от него може да станат зелени, но не е ясно какво ще означава това за климата.

Британският екип, който стои зад проучването, смята, че този „цъфтеж“ ще разшири асортимента си в бъдеще, защото глобалното затопляне създава все повече добри условия, необходими за тяхното развитие. В някои райони едноклетъчните форми на живот са толкова гъсто „заселени”, че превръщат белия сняг в яркозелен и дори могат да се видят от космоса.

В продължение на шест години биолозите измерват зелените снежни водорасли, като използват сателитни данни и наземни наблюдения. Резултатът от тяхната работа е първата мащабна карта на водораслите на полуострова, която ще бъде използвана като основна линия за оценка на скоростта, с която белият континент става зелен.

Учените вече забелязаха, че водораслите са образували тесни връзки с мънички гъбични спори и бактерии.

„Това е истинска общност. Това потенциално би могло да доведе до формирането на нови местообитания и до началото на нова екосистема“, разказва съавторът Матю Дейви (Matthew Davey) от Университета Кеймбридж.

Работата описва 1679 отделни цъфтящи снежни водорасли, които покриват площ от 1,9 квадратни километра в разгара на лятото, когато цъфтежите са най-големи. Почти две трети от растенията са открити на малки ниско разположени острови около северната част на полуострова. В по-студените райони е имало по-малко снежни водорасли.

Два фактора сякаш определят къде са цъфтежите: температурата трябва да е достатъчно висока, за да може снегът да стане киша и трябва да има източник на хранителни вещества - най-вече пингвиново гуано.

Снимка, показваща цъфтеж на снежни водорасли, доминирани от зелени водорасли, остров Анкоридж (67.6 ° S). Кредит: Remote sensing reveals Antarctic green snow algae as important terrestrial carbon sink, Andrew Gray et al.

Не е ясно какво би означавала появата на повече водорасли за климата. Екипът изчислява, че цъфтежът на водораслите поглъща 479 тона въглероден диоксид от въздуха всяка година. „Количеството въглерод, което има там, е сравнително малко“, обяснява Дейви. Но може да се увеличи, ако цъфтежът се разпространи по-широко.

Макар че водораслите могат да отстранят малко въглероден диоксид от въздуха, те също така потъмняват белия сняг, причинявайки поглъщането на повече от слънчевата топлина. Авторите казват, че все още не е възможно да се изчислят нетните ефекти от тези въздействия.

Преди това учените наблюдават увеличение на зелените лишеи и мъхове, но те растат много по-бавно в сравнение с водораслите. В бъдеще изследователите ще измерват и червените и оранжевите водорасли и ще изчислят как наличието на такива цветни форми може да повлияе на отразяващото топлината албедо на снега.

Справка: Nature Communications, DOI: 10.1038/s41467-020-16018-w

Източник: Algae is now growing on melting Antarctic snow due to climate change, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !