Нова технология превръща отпадното зърно от дестрилериите в екологично гориво

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 ноември 2019 в 14:00 3730 0

Кредит pixabay

Учени от Кралския университет в Белфаст разработват нова евтина техника за превръщане на отпадъчен ечемик от алкохолните дестилерии във въглерод, който да бъде използван като възобновяемо гориво за отопление през зимата, въглища за барбекю през лятото, или водни филтри за развиващите се страни.

Дестилериите в Европейския съюз изхвърлят около 3,4 милиона тона отработено зърно всяка година, което е приблизително теглото на 500 000 слона. 

Използвайки само 1 кг зърно, д-р Ахмед Осман (Dr. Ahmed Osman) от Школата по химия и химично инженерство към Кралския университет в Белфаст успява да създаде достатъчно активиран въглерод, за да бъдат покрити 100 футболни игрища. 

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Journal of Chemical Technology and Biotechnology.

"Има само няколко стъпки в нашия евтин и нов подход - изсушаване на зърното и двустепенна химична и топлинна обработка с използването на фосфорна киселина и след това измиващ разтвор от калиев хидроксид, като и двете са много евтини химически разтвори", обяснява д-р Осман. "Това ни дава активирани въглеродни нановлакна - много ценен и търсен материал."

Течните форми на въглерода обикновено се доставят до Великобритания от Близкия Изток, а твърдият биовъглерод под формата на дървени пелети се доставя от САЩ и други места. Използвайки тази нова техника могат да се използват повече местно произведени ресурси, да се намалят емисиите от земеделския сектор и да се създадат продукти с висока стойност, смята д-р Осман.

"По света има истинско търсене на върглерод, защото той се използва като гориво за домовете, част от него за водни филтри и въглища за барбекю. Ако успеем да вземем нещо, което иначе би било отпадък, и да го превърнем в използваемо биогориво, това ще бъде само добре за планетата. Би могло наистина да ни помогне да разрешим глобални проблеми с отпадъците и енергията."

"Синтезът на продукти с добавена стойност от отпаден ечемик е чудесен пример за кръгова икономика, взимайки отпадък от хранителната индустрия и създавайки продукт с висока стойност. Това носи ползи за околната среда и обществото чрез икономически и социални възможности", добавя д-р Осман.

Ученият се надява да използва възможностите за прилагане на метода в производството на активиран въглерод и въглеродни нановлакна.

Източник: Phys.org - Leftover grain from breweries could be converted into fuel for homes 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !