Открит е изгубен за хилядолетия град с пирамиди в сърцето на Мексико

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 февруари 2018 в 09:00 12371 0

Кредит Wikimedia Commons

Градът е построен от империята Пурепеча преди около 1100 години на територията на днешния мексикански щат Мичоакан в сянката на вулкана Парикутин.

Останки от древен град с пирамиди, някога гъсто населен като Манхатън, са открити в сърцето на Мексико благодарение на съвременна лазерна техника.

Ако се използват традиционните методи на археологически проучвания на място, щяха да бъдат нужни 20 години, за да се съберат толкова данни, колкото за два дни с помощта на лазерната техника, известна като LiDAR, казват специалистите.

При технологията LiDAR, което е съкращение на "светлинно откриване и измерване" (light detection and ranging), от самолет се изпращат лазерни светлини до земята и като се измерват отразените импулси, се съставя карта на региона.

С този метод неотдавна изследователите успяха да намерят обширен древен град на маите, скрит в гъстите джунгли на Северна Гватемала.

Сега с помощта на тази високотехнологична техника за изобразяване е открит един "изгубен" град на пирамидите, известен като "Ангамуко", построен от народа Пурепеча или тараско, съперници на ацтеките преди около 1000 години.

Древен град, толкова гъсто изграден като Манхатън, е открит в сърцето на Мексико благодарение на лазерната техника, известна като LiDAR. При технологията LiDAR, което е съкращение на "светлинно откриване и измерване" (light detection and ranging), от самолет се изпращат лазерни светлини до земята и като се измерват отразените импулси, се съставя карта на региона. (на снимката). Using LiDAR to Document Ancient Cities and Regions, Christopher Fisher

За първи път откритието е представено пред The Guardian от Кристофър Фишър (Christopher Fisher) от Държавния университет в Колорадо.

Той изнесе констатациите на екипа си на годишната среща на AAAS (American Association for the Advancement of Science - Американска асоциация за напредък на науката) за 2018 г. в Тексас на 16 февруари, съобщи IFLScience.

Примери на площади, вътрешни дворове и подобни на пирамиди постройки в Ангамуко. Снимка: Using LiDAR to Document Ancient Cities and Regions, Christopher Fisher

Градът е построен от империята Пурепеча преди около 1100 години на територията на днешния мексикански щат Мичоакан в сянката на вулкана Парикутин.

Районът на новото проучване. Wikimedia Commons 

Работата на археолозиите описва големи градски центрове с величествени градини и структури, които може би са били пирамиди.

Остатъците на града сега са погребани под земята или скрити под гъстата растителност, но с помощта на въздушното  проучване LiDAR се разкри, че се простират поне на 26 квадратни километра.

"Това е огромна област, някога населявана от много хора и с много архитектурни основи", разказва Фишър пред The Guardian. "Ако се обърнем към математиката, това са 40 000 строителни основи, които са приблизително същия брой строителни основи, като са на остров Манхатън".

Самолет с LiDAR скенер съставя триизмерни карти на повърхността с помощта на пулсиращ лазер, свързан с GPS система.

Тази техника позволява на изследователите да картографират очертанията на това, което описват като десетки новооткрити градове на маите, скрити под джунглата векове, след като са били изоставени от жителите си.

Друго проучване с LiDAR от същия екип разкри и град в отдалечена долина в тропическата джунгла Москития (Mosquitia) в Хондурас. Макар и значително по-малък от Ангамуко, в него също има впечатляващ набор от сгради, площади и паметници.

Територията на Москития (Mosquitia),  Wikimedia Commons 

В тази област преди 1000 - 2000 години е обитавана от хиляди хора от цивилизацията на маите в сложно устроени градове с площади, пирамиди, резервоари, канали и терасовидни земеделски земи.

Около 30-те години на 16-ти век европейците откриват градовете на маите и носят нови заболявания, които убиват около девет от 10 души от жителите на тези градове в рамките на едно поколение, отбелязва професор Фишър.

Има доказателства, че оставаналите жители на градовете ритуално са освещавали своите религиозни обекти, преди да ги изоставят, които впоследствие са забравени и скрити от гъстите тропически гори.

Тикал е една от най-големите археологически находки на руини на град от времето на разцвета на цивилизацията на маите. Wikimedia Commons

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !