Открит е нов тип диабет, който засяга милиони

Ново проучване изследва загадъчна форма на диабет.

Ваня Милева Последна промяна на 03 август 2022 в 00:02 6548 0

Кредит Pxhere

Диабетът, свързан с недохранване, е озадачаваща форма на диабет, която засяга десетки милиони хора в Субсахарска Африка и Азия.

Свързаният с недохранване диабет е загадъчна форма на диабет, която засяга десетки милиони хора в Африка на юг от Сахара и Азия. Рядко жертвите му, които са предимно слаби и бедни тийнейджъри и млади хора, оцеляват повече от една година след поставянето на диагнозата.

Младата им възраст и слабият им външен вид говорят за диабет тип 1 (ДТ1), но инжекциите с инсулин често са неефективни и дори могат да доведат до смърт от ниска кръвна захар.

Освен това изглежда, че нито един от хората няма диабет тип 2 (T2D), който често се свързва със затлъстяването.

Макар че заболяването е първоначално документирано преди около 70 години, лекарите все още не са наясно как да го лекуват поради липсата на изследвания върху състоянието.

Ключова стъпка към лечението

Основателката на Глобалния диабетен институт "Айнщайн" д-р Мередит Хокинс (Meredith Hawkins) ръководи международен екип през последните 12 години, за да идентифицира основните метаболитни дефекти, които водят до диабет, свързан с недохранване, което е важна първа стъпка в разработването на ефективно лечение.

Д-р Хоукинс и колегите ѝ доказват, че свързаният с недохранване диабет е значително метаболитно различен от Т1Д и Т2Д и трябва да се разглежда като отделен вид диабет при първото задълбочено изследване на пациенти с това слабо познато състояние.

Тяхното изследване е публикувано наскоро в списание Diabetes Care.

"Настоящата научна литература не предлага насоки за лечение на свързания с недохранване диабет, който е рядък в страните с високи доходи, но съществува в повече от 60 страни с ниски и средни доходи", посочва д-р Хокинс, професор по медицина и председател на катедрата по медицина в Глобалния диабетен институт "Айнщайн".

"Лекарите в тези страни четат западни медицински списания, така че не научават за свързания с недохранване диабет и не подозират за него при пациентите си. Надяваме се, че нашите открития ще повишат осведомеността за това заболяване, което е толкова опустошително за толкова много хора, и ще проправят пътя към ефективни стратегии за лечение."

3D илюстрация на диабет тип 1, показваща по-ниско производство на инсулин при пациент с диабет. Кредит:  http://www.scientificanimations.com/

Изследване на ролята на инсулина

В сътрудничество с д-р Хоукинс и други членове на Глобалния диабетен институт проучването е проведено в известния Християнски медицински колеж във Велоре, Индия. Изследователите извършват цялостна метаболитна оценка на 20 мъже на възраст от 19 до 45 години, които са избрани като такива, които могат да развият диабет, свързан с недохранването, използвайки най-съвременни методи за измерване на секрецията и действието на инсулина.

Същите метаболитни тестове са извършени на групи от хора с T1D, T2D и здрави контролни групи с цел сравнение. Мъжете съставляват приблизително 85 % от хората, които получават диабет поради недохранване, поради което участниците в проучването са изключително мъже, за да се намали полово специфичната променливост.

"Използвахме изключително сложни техники за стриктно и внимателно изследване на тези хора - и нашите заключения се различават от предишни клинични наблюдения", заявява д-р Хокинс.

По-конкретно, по-ранните открития показват, че свързаният с недохранване диабет се дължи на инсулинова резистентност.

Хормонът инсулин позволява на глюкозата в кръвта да навлезе в клетките на организма, за да се използва за енергия. При инсулинова резистентност глюкозата в кръвта се повишава до токсични нива, тъй като клетките вече не реагират на собствения инсулин на човека.

"Но се оказва", разказва д-р Хокинс, "че хората с диабет, свързан с недохранване, имат много дълбок дефект в секрецията на инсулин, който не е бил разпознат преди. Това ново откритие напълно променя начина, по който мислим за това състояние и как то трябва да се лекува."

Добрата новина, както посочва д-р Хоукинс, е, че напоследък се предлагат много нови медикаменти за лечение на Т2Д, някои от които повишават секрецията на инсулин от панкреаса, което увеличава възможността за намиране на безопасни и ефективни начини за лечение на това заболяване.

"Диабетът се превърна в истинска глобална пандемия", отбеляза д-р Хокинс.

"Един на всеки 10 възрастни в света страда от това заболяване, а три четвърти от тях - около 400 милиона души - живеят в страни с ниски и средни доходи", добавя д-р Хокинс.

"В тези страни, където е проучено, разпространението на свързания с недохранването диабет сред хората с диабет е около 20%, което означава, че около 80 милиона души по света може да са засегнати. За сравнение, около 38 милиона души понастоящем живеят с ХИВ/СПИН. Така че очевидно трябва да научим много повече за свързания с недохранването диабет и как най-добре да го лекуваме."

Справка: “An Atypical Form of Diabetes Among Individuals With Low BMI” by Eric Lontchi-Yimagou, Riddhi Dasgupta, Shajith Anoop, Sylvia Kehlenbrink, Sudha Koppaka, Akankasha Goyal, Padmanaban Venkatesan, Roshan Livingstone, Kenny Ye, Aaron Chapla, Michelle Carey, Arun Jose, Grace Rebekah, Anneka Wickramanayake, Mini Joseph, Priyanka Mathias, Anjali Manavalan, Mathews Edatharayil Kurian, Mercy Inbakumari, Flory Christina, Daniel Stein, Nihal Thomas and Meredith Hawkins, 27 May 2022, Diabetes Care.
DOI: 10.2337/dc21-1957

Източник: Researchers Identify a Baffling New Type of Diabetes That Affects Millions, Albert Einstein College of Medicine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !