Парче злато 2 кг, открито в парк в Мексико сити, е част от заграбено съкровище на ацтеките

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 януари 2020 в 09:15 7533 0

Кредит Archivo digital, MNA-INAH-CANNON.

Парче злато, открито в парк в Мексико сити през 1981 г., е част от ацтекско съкровище, задигнато от Ернан Кортес и испанските конкистадори точно преди 500 години.

Златното кюлче с тегло 1,93 кг е открито от строителен работник по време на изкопните дейности за строеж на нова сграда в Аламеда, живописен парк в сърцето на Мексико сити. В продължение на 39 години неговият произход остава неизвестен.  

Благодарение на специална рентгенова технология, Националният институт по антропология и история (National Institute of Anthropology and History (INAH)) на Мексико, съобщава, че вече е потвърдено откъде идва златото - от временното бързо отстъпление на конкистадорите, известно като "Noche Triste" или "Тъжна нощ".

В нощта на 30 юни 1520 г., ацтеките, разярени заради убийствата на благородниците и жреците им, отблъскват испанските нашественици извън столицата си Теночтитлан

Конкистадорите бягат с всички заграбени ацтекски съкровища, които са можели да носят, включително и златното кюлче. 

"Така наречената "Тъжна нощ" е измежду епизодите от конкистата, които ще бъдат припомнени през тази година и от нея има запазено само едно парче материално доказателство: златно кюлче, потънало преди 500 години в каналите на Теночтитлан, чийто скорошен анализ потвърждава, че идва от бягството (на испанците)", съобщават от INAH.

Кортес и хората му са приети с внимание от ацтекския император Монтесума при пристигането си през 1519 г., но скоро стават нежелани гости в двореца, след като си присвояват богатството му и го превръщат в свой заложник.

През юни 1520 г. Кортес, който организира експедицията си към Мексико без официално разрешение, узнава, че испанският губернатор на Куба е изпратил войници да го арестуват.  

Тогава той оставя лейтенант Педро де Алварадо начело на Теночтитлан и отива с част от армията си да се бие с пристигащите войници, като в крайна сметка ги и побеждава. 

В отсъствието на Кортес обаче, Алварадо започва да се страхува, че ацтеките биха го нападнали и убива благородниците и жреците.

Ацтеките се разбунтуват и изгонват испанците, които очевидно изпускат парчето злато по пътя си. Изследването показва, че съставът на кюлчето съвпада с другите ацтекски находки от същия период. 

Източник: Science alert - Giant Gold Bar Found in Mexico City Park Turns Out to Be Looted Aztec Treasure

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !