Пингвините могат да общуват под водата. Ето какво си казват (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 април 2020 в 08:18 5340 0

Кредит pixabay

По случай международния ден на пингвините, 25 април, ви представяме една публикация на учените Андреа Тибо (Andréa Thiebault), Изабел Шарие (Isabelle Charrier), Пиер Писторию (Pierre Pistorius) и Тиери Обен (Thierry Aubin), публикувана в The Conversation, под лиценза Creative Commons.

Пингвините, както всички водни птици са изключително вокални на сушата, където излизат, за да се размножават. Те използват тези звуци, за да разпознаят партньора и роднините си.

Извън размножителния период водните птици прекарват основната част от времето във водата и са адаптирани към морската среда, в която се хранят. Пингвините са уникални измежду другите водни птици, заради изключителните си способности да се гмуркат. Те могат да изпълнят серия потапяния на дълбочини между 20 и 500 м (в зависимост от вида), търсейки риба, крил или калмари.

Имайки предвид техните гмуркачески способности, искахме да проверим дали пингвините произвеждат звуци под водата. За целта нашият екип от Университета Нелсън Мандела в ЮАР прикачи малки видео предаватели с вградени микрофони на гърба на три вида пингвини - кралски пингвин, субантарктически пингвин и златокос пингвин.

Нашето изследване представя първите доказателства, че пингвините издават звуци под вода когато ловуват.

Записване на пингвините в морето

Поради трудностите да се правят записи, много малко се знаеше преди това за вокализацията на пингвините, когато са в морето. Но благодарение на напредъка на технологиите, такива наблюдения вече са възможни и по-специално с използването на миниатюрни видео предаватели.

Използвахме предавателите, за да запишем 203 подводни вокализации от трите вида заедно в над пет часа от подводни записи: 34 от кралските пингвини, само един от златокосите пингвини и 168 от субантарктическите пингвини.

Тези видове са избрани, защото отразяват разнообразието на различните стратегии за хранене на пингвините. Кралските пингвини са специализирани да се хранят с риба на голяма дълбочина (200 м), докато златокосите пингвини се хранят основно с носещ се във водата скрил в първите 10 м на водната колона. За разлика от тях, субантарктическите пингвини имат много разнообразна стратегия на хранене и улавят всякаква плячка на различни дълбочини.

Птиците са уловени докато напускат размножителните си колонии на остров Марион (субантарктически остров под управлението на ЮАР) на път към морето. След това взехме обратно камерите след едно плуване за хранене.

Открихме, че всички звуци са къси и издавани по време на гмуркания докато пингвините ловуват. Повечето от звуците (73%) са издадени във фазата на най-дълбокото гмуркане. Там пингвините улавят най-много храна, за разлика от потапянето и изплуването.

Повече от 50% от звуците са пряко свързани с ловното поведение - веднага след като са ускорили, гонейки плячката или веднага след опита да я хванат.

Вокализациите са произведени и от трите вида пингвини, което предполага, че подводното издаване на звуци се случва и при други видове пингвини. Звуците са записани и в по-голяма степен при пингвини, които се хранят с риба, в сравнение с крил или калмари. Това предполага, че може би са по-обичайки за пингвините, които се хранят с риба.

Неочаквано?

Нашите открития за вокалното поведение на пингвините бяха тотално неочаквани, въпреки че някои експерти по звуците на пингвините от екипа ни във Франция подозираха какво може да открием.

Вече знаехме, че използването на вокализация на повърхността на водата е свързана с формирането на групи при субантарктическите пингвини и те издават звуци най-вече когато пътуват (вероятно за да поддържат контакт едни с други) и когато ловуват заедно (вероятно за да синхронизират поведението си).

Има и доказателства, които показват, че други водни хищници, дишащи въздух - като делфини, тюлени и морски костенурки - произвеждат звуци под вода. Защо тогава да не го правят и пингвините?

Отворена възможност за бъдещи проучвания

От нашите наблюдения се появиха нови въпроси. Например как пингвините успяват да произведат звук под водата, имайки предвид високото налягане в дълбочините? И защо вокализират под водата? Всички тези сигнали една и съща информация ли носят? Дали произвеждат други звуци в различен контекст? Те свързани ли са с физиологичните нужди на хищник, гмуркащ се и хранещ се в апнея - за регулиране на способността да се носи над водата? Дали звуците имат функция при социалните взаимодействия? Може ли да са част от ловна техника и да са използвани за да стреснат плячката?

Надяваме се съвременното развитие на технологията да продължи да ни дава повече информация за вълнуващото поведение на пингвините.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !