През 1971 г. Алън Шепърд поигра голф ... на Луната (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 06 февруари 2023 в 00:00 11279 0

Кредит NASA

На 6 февруари 1971 г. астронавтът и играч на голф Алън Шепърд превръща площадката за кацане на "Аполо 14" в голф игрище. Командирът на "Аполо 14" Шепърд бе първият американски астронавт, летял в космоса, но днес той е почти толкова известен като първия и засега единствен човек, който удари топка за голф на Луната.

Малко преди да напусне лунната повърхност през 1971 г., той прикрепя главата на стик за голф към сгъваемата щанга на инструмента за събиране на проби лунна почва и прави два голф удара в сивото лунно пространство. Подобно на цялата екипировка за космически полети, 6-iron (стикът, който обикновено се използва за удряне на топката на по-големи разстояния, в рамките на 130-210 ярда - 119-192 м), е специално модифициран, за да се прикрепи върху почвения пробоотборник. Шепърд сам е заплатил за модифицирането на 6-iron стика, въпреки че няма данни колко му е струвало.

Както всички голфъри, Шепърд не може да устои на изкушението да се похвали. "Много, много далеч", заявява  той, докато гледа как вторият му замах отнася топката по дълга дъга над лунната повърхност.

На Луната, без въздушно съпротивление и само с около 1/6 от земното привличане, технически е възможно да изпратите топка за голф на километри. Астрофизикът Итън Сийгъл изчислява, че добър лунен голфър, ако удари топката с правилната скорост и ъгъл, може да направи изстрел на 2,5 мили (близо 4 кимометра), а топката ще лети повече от минута. Но Шепърд, облечен в обемен скафандър от 70-те години на миналия век, не е могъл да удря с такава прецизност.

Всъщност той прави два удара, тъй като при първият опит "по топката е полепнала много почва", както обяснява астронавтът във видеото на НАСА. Тази първа топка попада в близкия кратер. По-късно Шепърд разказва, че втората топка прелита на около 200 ярда (183 метра) преди да падне в близост до някакви научни инструменти, които астронавтите оставят след себе си. Това би било впечатляващо постижение на Земята, където настоящият рекорд е 515 ярда или 471 метра (поставен от Майк Остин през 1974 г., три години след Аполо 14), професионалистите опитват да изпратят топката на 300 ярда, а според статистиката на Golf Digest от 2017 г. средното разстояние, постигнато от играчите на голф е 219,44 ярда (200,565 м). На Луната това е рекорд, останал безспорен в продължение на 48 години.


Една градска легенда от космическата ера твърди, че Шепърд тайно е пренесъл топките за голф и главата на стика на борда на космическия кораб Аполо 14, скрити под един чорап в личната си екипировка. Няма да е за пръв път астронавт да пренесе нещо тайно от НАСА. В миналото астронавтът Джон Йънг предизвика хаос по време на мисията „Gemini 3“ през 1965 г. с трохи от контрабандния си сандвич с говеждо месо, въпреки че предложи да го сподели със съекипника си Гас Грисъм. Но екипировката за голф на Шепърд се озова на борда с разрешение от директора на Центъра за космически полети Боб Гилрут, въпреки че бе необходимо много убеждаване.

„Като играч на голф ме заинтригува преди полета фактът, че топката със същата скорост на удара със стика, ще отиде шест пъти по-далеч“, разказва Шепърд в интервю за C-SPAN през 1998 г., малко преди смъртта си. „Помислих си: Какво отлично място за голф“. (Разказът за лунното голф приключение започва около 1:02:25.)

Източник: Astronaut Alan Shepard's Out-Of-This-World Round Of Golf On The Moon, Forbes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !