Резултати от първото проучване на ефективността на Pfizer срещу Омикрон

Ваня Милева Последна промяна на 08 декември 2021 в 08:57 12143 0

(CC BY-SA 4.0)

Вариантът Омикрон значително намалява нивата на антителата, генерирани от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech според предварителните резултати от проучване в Южна Африка, което все още очаква партньорска проверка.

Това са първите лабораторни резултати, които показват как една ваксина срещу COVID-19 взаимодейства с Омикрон. Екип от изследователи, ръководен от Алекс Сигал (Alex Sigal) от Африканския институт за здравни изследвания, тества 14 кръвни проби от 12 души срещу жива проба от варианта Омикрон. Всички 12 души са били ваксинирани, а шестима са заразени преди това.

Като цяло учените откриват приблизително 40-кратно намаляване на нивата на неутрализиращите антитела, протеините, борещи се с вируса, които играят ключова роля в нашия имунен отговор, в сравнение с оригиналната версия на вируса.

Омикрон не избягва напълно защитата на ваксината, пише Сигал в Twitter, което означава, че все още има полза от ваксинацията срещу този нов вариант. Но значителното намаляване на антителата повдига въпроси за това колко трайна ще бъде защитата с ваксини срещу Омикрон - а именно дали бустерните ваксини ще предотвратят достатъчно болестта или евентуално ще се наложат да се произведат нови ваксини. Сигал смята, че това е „много голям спад в неутрализацията на Омикрон“.

„Бустерната доза вероятно ще намали вероятността от инфекция, особено тежка инфекция, водеща до по-тежко заболяване“, коментира Сигал в онлайн представяне на резултатите си във вторник, цитиран от Bloomberg.

„Хората, които не са имали бустер, трябва да получат такъв, а хората, които преди това са били заразени, трябва да бъдат ваксинирани".

Малко след като Сигал обявява резултатите на своя екип, друга група изследователи от шведския институт Каролинска оповестяват собствените си открития, които показват значителен, но по-малко драматичен спад в нивата на антителата. Екипът на Каролинска открива седемкратно намаление в 17 кръвни проби.

Те отбелязват, че въздействието на Омикрон варира значително между отделните пробите и те използват версия на Омикрон, която е изкуствено направена в лаборатория вместо живия вирус. Водещ изследовател на тази група каза, че констатациите правят Омикрон „със сигурност по-лош от Делта, но отново не толкова опасен, колкото очаквахме“.

Други варианти също са показвали способност за частично избягване на защитата на ваксината в по-малка степен. Предишни лабораторни тестове показаха, че вариантът Делта води до 2- до 3-кратно намаляване на антителата в сравнение с оригиналния вирус, докато Бета вариантът причинява 7- до 8-кратно намаление.

Резултатите не са финализирани и не са публикувани в медицинско списание. Сигал предупреждава в Twitter, че констатациите „вероятно ще бъдат коригирани с натрупването на още експерименти“.

Производителите на лекарства работят върху специфични за варианта бустери

Главният научен директор на Pfizer Микаел Долстен по-рано е заявил за Insider, че ще се притесни, ако види 10-кратно намаляване на нивата на антителата. Намаляването с тази величина ще го накара да се тревожи, че настоящите ваксини няма да предлагат достатъчна защита и ще е необходима специална инжекция за Омикрон, обяснява Долсен.

„Ако надхвърлим 10-кратен спад в неутрализацията на Омикрон, мисля, че започваме да навлизаме от жълтата към червената зона, когато имунитетът вероятно ще спадне и след повишението му ще има много малко време до отслабването му“, заявява Долстен в интервю на 29 ноември. 

Няколко разработчици на ваксини, включително Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson, вече работят върху специфични за Омикрон ваксини. Според Долстен  актуализираната версия може да бъде готова да започне масово производство веднага след март 2022 г.

Дори намалените нива на антитела все още могат да предпазят от тежко заболяване

Южноафриканското проучване анализира само кръвни проби от хора, които са получили две дози от ваксината на Pfizer, а не хора, които са получили бустерна ваксина. Пет от шестте кръвни проби са на хора, които са били преди това заразени и ваксинирани, показват относително високи нива на неутрализиращи антитела срещу Омикрон.

„Предишна инфекция, последвана от ваксинация или бустер, вероятно ще повиши нивото на неутрализация и вероятно ще осигури защита от тежко заболяване при инфекция с Омикрон“, пишат изследователите.

Все още не е ясно дали Омикрон ще повлияе на защитата на ваксината срещу тежко заболяване.

Вирусолозите са предпазливи оптимисти, че ваксините все още могат да помогнат за предотвратяване на тежки заболявания, въпреки значителния спад в нивата на антителата. Ваксините също така активират други части на имунната система, особено В- и Т-клетките, които често осигуряват защита срещу варианти.

Медицински специалисти от Южна Африка предполагат, че ваксините все още изглежда намаляват риска от сериозно заболяване сред случаите на Омикрон.

„Виждаме инфекции на хора, които са били ваксинирани, но инфекциите са много леки до умерени“, отбелязва Ричард Фридланд (), главен изпълнителен директор на Netcare, която управлява най-голямата частна здравна мрежа в Южна Африка, пред Bloomberg в петък. Той добавя, че „за здравните работници, които са имали бустери, това е предимно леко“.

Но Омикрон също показва признаци, че е силно заразен, в сравнение с други коронавирусни щамове. Вариантът се разпространи в повече от 40 страни, откакто бе открит за първи път преди около месец.

Източник: The First Study Assessing Pfizer's Effectiveness Against Omicron Just Came Out, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !