Русия се отказа от „лунната надпревара“

Ваня Милева Последна промяна на 02 декември 2019 в 00:00 5568 0

"Луна-25" в представата на художник. РИА новости

Русия няма да участва в новата „лунна надпревара“, заяви представителят на Роскосмос Владимир Устименко. Той потвърди, че Русия ще продължи да изпълнява националната си програма за изследване на Луната, но няма да се увлече в надпревата, подчертава във заглавието си РИА новости.

„Имаме и ще имаме лунни програми, но не с шума и ритъма, които другите държави се опитват да ни наложат“, отбелязва Устименко, цитиран на сайта на руската Обединена ракетно-космическа корпорация.

Сега Роскосмос разработва дългосрочна руска програма за проучване и усвояване на Луната за периода, а следващият старт към естествения спътник на Земята е планиран за 2022 година.

Планира се да се изпрати апаратът "Луна-25", за да се тества технологията за меко кацане. През 2024 и 2025 г. се планира стартът на апаратите "Луна-26" и "Луна-27".

И накрая - кацането на руските астронавти на Луната е планирано за 2030 година.

В същото време САЩ планират да се върнат на Луната през 2024 година. Тази задача бе поставена пред НАСА по-рано от президента Доналд Тръмп. Освен това САЩ възнамеряват да създадат на лунната орбита станцията Gateway.

„Лунна надпревара“ се нарича съревнованието през 60-те и 70-те години между СССР и САЩ. Наистина, автоматичен космически апарат на Съветския съюз първи кацна на Луната, но САЩ успяха да организират шест лунни експедиции с кацане на екипажите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !