Сателитите Starlink на Илън Мъск изцяло засенчиха рядък метеорен поток (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 28 ноември 2019 в 00:00 12286 0

Кредит: GMN camera in Farra Observatory, Italy (GMN/YouTube)

През последните няколко месеца Starlink често се критикува. Амбициозният проект на SpaceX за изстрелване до 42 000 спътници и осигуряване на достъп до интернет в световен мащаб срещна остро заявление от Международния астрономически съюз - учените са загрижени от последиците от такъв огромен брой спътници в орбита.

Неотдавнашният метеорен поток Алфа-Моноцеротиди отново подсети критиците, защото не се видя изобщо, след като големият керван от спътници освети ранните утрини в течение на няколко дни миналата седмица.

Може да видите как изглежда това в кадри, направени от камерата на Global Meteor Network (GMN) в обсерваторията Farra в Италия на 25 ноември (сателитните фотобомби започват да се появяват малко след 1:00):

Изглежда впечатляващо, но още по-безумно изглеждат съвместно добавените изображения на GMN:

Стек IT0001. Кредит: GMN

"Този вид неща може да ни принуди да променим начина, по който пишем софтуер за автоматично откриване на метеори", заяви пред Space Weather след като видя видеото Бил Кук (Bill Cooke), ръководител на отдела за проследяване на метеороиди към НАСА.

И това не е само на една камера. GMN имат над 150 камери за метеори по целия свят и около половината са засекли стабилно количество от сателитите Starlink.

Ето още едно изображение на GMN, направено на 25 ноември, от Черкеск, Русия.


Стек RU000C, Черкеск, Русия. Кредит: GMN

Както забелязвате от тези кадри, ситуацията далеч не е розова за тези, които изследват нощното небе. GMN обяснява, че са загрижени как това ще се отрази на възможностите за наблюдение в близко бъдеще.

"Притеснително е как ще изглежда нашето небе като се знае, че има планове за изстрелване на общо 42 000 сателита", заяви в пост на GMN Денис Вида (Denis Vida), изследовател на метеорите от Университета на Западен Онтарио .

"Това може напълно да ни откаже да правим оптични наблюдения на метеорните потоци скоро след 2024 г."

Важно е да се отбележи, че настоящите „кервани“ на Starlink, които виждаме във видеоклипове и научни изображения, няма да са толкова натрапчиви след няколко седмици, тъй като ще се изкачват до крайната си планирана работна височина. Когато сателитите са в окончателната си позиция, няма да са всичките на една линия или да пресичат един и същ участък от небето.

Освен това SpaceX на Илън Мъск се стреми да направи сателитите малко по-малко лъскави, така че  да не отразяват сутрешното слънце толкова много.

Броят на сателитите, които SpaceX иска да изстреля в космоса обаче е безпрецедентен.

Но астрономите имат разбираеми проблеми с промяната на нощното ни небе - някои дори предсказват края на наземната микровълнова радиоастрономия.

Източник:

Starlink Satellites Totally Bombed The Footage of That Rare 'Unicorn' Meteor Shower, Science Alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !