Сондата "Хаябуса-2" достигна астероида Рюгу

Станцията ще изучава астероида година и половина.

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 юни 2018 в 16:58 6040 0

"Хаябуса-2" се намира на разстояние 20 километра от астероида. © JAXA

Японската сонда "Хаябуса-2" след почти четири години пътуване достигна астероида Рюгу. Според представители на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) в момента станцията е на разстояние 20 километра от повърхността на астероида.

Двигателите на апарата работят нормално, за да поддържат постоянна височина.

Станцията ще изучава астероида около година и половина, а след това ще спусне на неговата повърхност модула MASCOT, оборудван със спектрометъра, магнитометър, радиометър и камера. След като вземе проба от почвата от повърхността на Рюгу, сондата ще се върнем на Земята и ще пусне капсулата с пробата от астероида през декември 2020 г.

Апаратът стартира на 3 декември 2014 г. Неговата задача е да достави почвени проби от астероида Рюгу.

Проучването на химичните свойства на веществата ще позволи на учените да преценят състава на протослънчевата мъглявина.

Местоположението на тласкачите на "Хаябуса-2", обозначено с кръгове. © JAXA

Необичайната форма на Рюгу озадачи много астрономи и учени, когато бяха получени първите ясни изображения на астероида.

"Отдалеч Рюгу изглежда заоблен, след което постепенно се превърна в квадрат и в крайна сметка прие форма, близка до тази на флуорита - обяснява ръководителят на проекта Юичи Цуда. "Оста на въртене на астероида е перпендикулярна на орбитата му. Този факт увеличава степента на свобода при кацане и коректните операции на роувъра. От друга страна, налице е връх в близост до екватора, както и редица големи кратери, което, от своя страна, усложнява избора за кацане".

Рюгу е въглероден астероид. Очаква се съставът му да бъде подобен на въглеродните метеорити, паднали на Земята. В тях са открити органични съединения и дори вода - всичко това подкрепя космическата хипотеза за произхода на живота на нашата планета, наречена панспермия. Изследването на Рюгу ще позволи на учените да изследват астероид, богат на въглерод в естествени условия и да се определи дали съществуват на него градивни елементи на живота.

Мисията "Хаябуса-2", както и мисията на НАСА до Бену (друг астероид), ще предоставят на учените ценна информация за състава на древната Слънчева система. Най-хубавото е, че мисиите към Рюгу и Бену ще се проведат едновременно - това ще позволи на учените да сравнят своите констатации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !