Според ново изследване Чингиз хан е умрял от по-прозаична смърт, отколкото разказват легендите

Ваня Милева Последна промяна на 05 февруари 2021 в 11:49 11257 0

Чингиз хан. Кредит: Wikimedia Commons

Има много легенди за това как е починал Чингис хан: от падане от кон до загуба на кръв след кастрация. Нови изследвания обаче показват, че владетелят на Монголската империя вероятно е умрял от по-прозаична причина - от бубонната чума.

На легендарните исторически фигури често се приписва необикновена или героична смърт. Всъщност обаче всичко се оказва много по-просто.

Чингис хан е основателят и първият велик хан на Монголската империя, която към момента на смъртта му през 1227 г. е била 2,5 пъти по-голяма по територия от Римската империя. За смъртта му се знае много малко. Чингис хан е погребан в необозначен гроб, който може да е бил дълбок 20 метра, ако е била спазенатрадицията за погребение на владетелите на номадските народи хунну (на кит. сюнну), което прави намирането на тялото му физически за изследвания (или дори грабеж) почти невъзможно..

Според учените, за да почетат или опорочат паметта на Чингис хан, съюзниците и враговете на монголите разказвали различни легенди за смъртта на хана. Една история твърди, че той е починал от кръвозагуба, след като е бил кастриран от принцеса на тангутите, тибетско-бирманско племе в северозападен Китай. Друга популярна история разказва, че Чингис хан умира от наранявания след падане от кон по време на битка с китайски войски.

В ново проучване, публикувано в International Journal of Infectious Diseases, учените предполагат, че всички тези легенди вероятно нямат нищо общо с истинската причина за смъртта на Чингис Хан.

Екипът решава да проучи смъртта на Чингис хан от историко-медицинска гледна точка. Те се фокусират върху Юен шъ (на пин-ин yuanshi) - eдна от 24-те официално признани истории на Китай, написана по време на династията Мин в Китай. В текста се казва, че Чингис хан се е почувствал зле и от 18 до 25 август 1227 г. е имал треска. Той умира 8 дни след началото на заболяването.

По-рано учените предполагаха, че владетелят е починал от коремен тиф, въпреки че нови изследвания твърдят, че не се споменават други симптоми, свързани с болестта, като повръщане и болки в корема.

Учените твърдят, че „предвид общите обстоятелства на болестта, обхванала армията му още през 1226 г., можем да предложим по-разумно заключение и ретроспективна диагноза - чумата, най-древната, променяща историята и все още съществуваща болест“.

Въпреки че на легендарните фигури често се приписват странни и героични смъртни случаи, изследователите подчертават, че историците трябва да вземат предвид епидемиите от инфекциозни заболявания.

Справка: Genghis Khan’s death (AD 1227): An unsolvable riddle or simply a pandemic disease?
Wenpeng You et al., International Journal of Infectious Diseases, https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(21)00020-5/pdf

Източник: New Research Suggests Ghengis Khan Died A More Mundane Death Than In Legends, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !