Спрете да субсидирате биодизел от палмово масло!

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 януари 2019 в 12:22 5122 0

Кредит Pinterest

Проблемът с обезлесяването заради добива на палмово масло се задълбочава, като опустошава някои от малкото останали дъждовни гори на планетата и най-ценната ни дива природа.

Но повечето хора не знаят, че 51% от палмовото масло, внасяно в Европа, влиза в автомобилите като гориво, а ЕС го субсидира като „зелен биодизел“, въпреки че всъщност три пъти по-лошо влияе на климата от обикновения дизел, съобщава SumOfUs.

На 1 февруари 2019 г. Европейската комисия може да спре тази лудост. Европейският парламент гласува за спиране на популяризирането на палмовото масло в биодизела като „зелено гориво“, но сега Европейската комисия трябва да направи следващата стъпка.

От години заради лобистите на биогоривата Европейския съюз субсидира растителното масло в биодизела. Тази деструктивна индустрия се маскира като "еко" възможност да замени изкопаемите горива и заблуждава европейските шофьори, които изгарят всъщност дъждовните гори в своя резервоар.

Милиони акра тропически гори бяха унищожени и заменени от огромни насаждения за добив на палмово масло поради търсенето на ЕС за това растително масло.

Лишени от естественото си местообитание, орангутаните гладуват

Орангутаните прекарват 95% от живота си по дърветата, но в момента горите на Индонезия изчезват с едно футболно игрище на всеки 25 секунди, съобщава Greenpeace.

Орангутаните са загубили над 80% от местообитанията си през последните 20 години и ако настоящият темп на унищожение се запази, според много експерти, орангутаните могат да изчезнат в дивата природа за по-малко от 25 години.

Днес палмовото масло е наистина най-голямата заплаха за бъдещето на орангутани.

Десетилетия на обезлесяване заради палмовото масло създадоха условия, идеални за мащабни горски и торфени пожари. Тези пожари, често умишлено започнати от компании, разчистващи земята, заплашват екосистемите, а също и здравето на хората в Югоизточна Азия, както и водят до изменение на климата.

Изгарянето на милиарди литра палмово масло в резервоарите на автомобилите ескалира тази криза. И ако продължим, скоро орангутаните ще изчезнат, които са сред най-умните и най-близките ни роднини, споделящи 97% от нашата ДНК. И с тях голям брой видове, които обитават ​​тропическите гори на Индонезия и Малайзия.

Можем да защитим орангутаните, тропическите гори и техните екосистеми от унищожаване заради палмовото масло - но трябва да действаме сега.

Разсад от маслодайни палми в рамките на концесията за палмово масло PT Bumi Sawit Sejahtera (МОИ) в Ketapang, Западен Калимантан.

През май миналата година близо 100 000 европейци принудиха Европейският парламент гласува закон, за да спре субсидирането на земеделски култури като палмовото масло във „фалшивия зелен“ биодизел.

Съгласуваният закон за зелената енергия изисква отказ от „високорисковите“ биогорива като палмовото масло, прозрачност от петролните компании за използване на биогорива и поставя обща забрана за биогоривата, произведени от хранителни култури.

Но ако Европейската комисия не вземе решение с правен акт до 1 февруари 2019 г., лобистите на биогоривата биха могли да оказват натиск върху ЕС, за да остане мръсното палмово масло в резервоарите на европейските автомобили още много години.

Може да подпишете петицията тук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !