Световноизвестни математици от петнадесет страни участват в международен форум „Групи и пръстени – теория и приложения“

НАУКА OFFNews Последна промяна на 14 юли 2016 в 09:55 3958 0

Кредит БАН

За втора поредна година Институтът по математика и информатика на БАН е организатор и домакин на Международната конференция „Групи и пръстени – теория и приложения“ (Groups and Rings – Theory and Applications (GRiTA2016), която се провежда от 11 до 15 юли 2016 г. в София.

Конференцията се провежда съвместно с Механико-математическия факултет на Московския държавен университет, Департамента по математика и статистика на Мемориалния университет в Нюфаундленд, Канада и Института по точни науки на Университета в гр. Бразилия, Бразилия. Инициатори на конференцията са четирима от докторантите на проф. Бахтурин – акад. Веселин Дренски от ИМИ, проф. дфмн Михаил Зайцев от МГУ, проф. дфмн Виктор Петроградски от Университета в Бразилия, доц. д-р Михаил Кочетов от Мемориалния университет в Нюфаундленд.

DSCN2804 copyКонференцията е едно от 15-те сателитни мероприятия на Европейския конгрес на математиците в Берлин през юли 2016 г. Тя е посветена на 70-та годишнина на видния руски алгебрист проф. дн Юрий Бахтурин, професор в Мемориалния университет в Нюфаундленд и в Катедрата по висша алгебра на Московския държавен университет, който има значителен принос за развитието на българската алгебра.

Приветствия на откриването бяха поднесени от името на председателя на БАН и от проф. дн Иван Димов, зам.-министър на образованието и науката.

В работата на Конференцията участват 66 математици от 15 страни в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Сред поканените лектори е и проф. Ефим Зелманов от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, който е Филдсов медалист, както и редица други световно известни математици (в областта на математиката няма Нобелови премии и Филдсовият медал е еквивалентен на Нобеловите премии в другите области).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !