04 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Световноизвестни математици от петнадесет страни участват в международен форум „Групи и пръстени – теория и приложения“

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 юли 2016 в 09:55 38060
Снимка: БАН

За втора поредна година Институтът по математика и информатика на БАН е организатор и домакин на Международната конференция „Групи и пръстени – теория и приложения“ (Groups and Rings – Theory and Applications (GRiTA2016), която се провежда от 11 до 15 юли 2016 г. в София.

Конференцията се провежда съвместно с Механико-математическия факултет на Московския държавен университет, Департамента по математика и статистика на Мемориалния университет в Нюфаундленд, Канада и Института по точни науки на Университета в гр. Бразилия, Бразилия. Инициатори на конференцията са четирима от докторантите на проф. Бахтурин – акад. Веселин Дренски от ИМИ, проф. дфмн Михаил Зайцев от МГУ, проф. дфмн Виктор Петроградски от Университета в Бразилия, доц. д-р Михаил Кочетов от Мемориалния университет в Нюфаундленд.

DSCN2804 copyКонференцията е едно от 15-те сателитни мероприятия на Европейския конгрес на математиците в Берлин през юли 2016 г. Тя е посветена на 70-та годишнина на видния руски алгебрист проф. дн Юрий Бахтурин, професор в Мемориалния университет в Нюфаундленд и в Катедрата по висша алгебра на Московския държавен университет, който има значителен принос за развитието на българската алгебра.

Приветствия на откриването бяха поднесени от името на председателя на БАН и от проф. дн Иван Димов, зам.-министър на образованието и науката.

В работата на Конференцията участват 66 математици от 15 страни в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Сред поканените лектори е и проф. Ефим Зелманов от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, който е Филдсов медалист, както и редица други световно известни математици (в областта на математиката няма Нобелови премии и Филдсовият медал е еквивалентен на Нобеловите премии в другите области).


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.