Тъкан от Чаталхьоюк показва от какво са се изработвали дрехите в каменната ера

Ваня Милева Последна промяна на 12 ноември 2021 в 00:02 41006 0

Това парче плат е от каменната ера. В продължение на 60 години учените спорят дали е направен от вълна или лен. И така, от какво всъщност е направено? Отговорът ще ви изненада. Кредит: Antoinette Rast-Eicher, University of Bern

Учените са успели да научат от какво са направени най-старите образци на тъкани текстилни изделия. Оказа се, че това не е лен или вълна.

Градове от каменната ера звучи като оксиморон. Но около 10 000 души са живели в Чаталхьоюк в Турция преди около 8000-9000 години. Това го прави най-голямото известно селище от периода на ​​неолита и халколита

Селището е известно и с това, че през 1962 г. там за първи път са открити парчета тъкан. Оттогава специалистите недоумяват от какво е направена тази тъкан? Някои са смятали, че е направена от вълна, а други - от лен. Проучване на учени от Университета в Берн, Свободния университет в Берлин и Норвежкия университет за наука и технологии показа, че и двете предположения са погрешни.

Откритието е представено в списание Antiquity.

След 60-те години на миналия век с участието на споменатите изследователи там са открити и парчета тъкан, чиято възраст е била преди 8500-8700 години. Това са едни от най-ранните примери за тъкане в Европа и Близкия изток, а вероятно и в света.

„Учените до голяма степен пренебрегваха възможността тъканните влакна да са направени от нещо различно от вълна или лен, но напоследък изследователите започнаха да обръщат внимание на други видове материали“, разказва  обяснява Лизе Бендер Йоргенсен (Lise Bender Jørgensen) - археолог и почетен професор от катедрата по исторически и класически изследвания на NTNU и е помогнала да се потвърди от какво са изтъкани дрехите на хората в древния град. „Знаем, че влакната от лико са били използвани от хиляди години за направата на въжета и конци. Защо не обмислим възможността за изработка на дрехи от този материал и плат?"

С помощта на сканиращ електронен микроскоп изследователите показват, че пробата от влакната на кошница е направена от трева, но някои от текстилните изделия очевидно са направени от влакна от лико на дъбови дървета. Те са и най-старите запазени тъкани в света.

Ето как изглеждат влакната от лико. Кредит: Vladimir Lobachev, Wikimedia Commons

Ликото се намира между кората и дървесината в дървета като върба, дъб или липа. Хората от Чаталхьоюк са използвали дъбова кора и по този начин  са изработвали дрехите си от кората на дърветата, които намирали наоколо. Използвали са и дъбова дървесина като строителен материал за домовете си и  несъмнено са събирали лико при отсичане на дърветата.

Заключенията на експертите са в съответствие и с още един факт - в региона не са открити достатъчни количества ленено семе. Хората в Чаталхьоюк изглежда не са отглеждали лен.

Както се оказва, хората в тази област не са внасяли тъкани от други места, а са използвали ресурсите, до които са имали достъп.

Справка: Antoinette Rast-Eicher et al, The use of local fibres for textiles at Neolithic Çatalhöyük, Antiquity (2021). DOI: 10.15184/aqy.2021.89

Източник: Unearthed textiles from Stone Age settlement reveals history of clothes making
Steinar Brandslet, Norwegian University of Science and Technology

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !