25 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Тъмната страна на електромобилите

Електрическите батерии за автомобили превръщат Демократична република Конго в истински адски пейзаж

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 януари 2022 в 00:01 132310
Обект за добив на кобалт в Конго. Кредит: Flickr (CC BY-NC 2.0)

С нарастването на търсенето на електронни джаджи и електрически автомобили се увеличават и мините, където се копае кобалт, използван в литиево-йонните батерии.

И това се превърна в сериозен проблем за Демократична република Конго, страна с най-богатите залежи на кобалт от около 3,4 милиона тона - половината от доставките на цялата планета. Огромната минна индустрия, подобно на Златната треска, възниква, след като жителите на бедни райони откриват рудни находища под домовете си. Но сега мнозина откриват, че изкопаването на ценния минерал не е успяло да ги освободи от бедността.

Междувременно опасните условия убиват миньорите, тъй като излагането на метала отравя както хората, така и околната среда, съобщава The New Yorker.

Липсата на регулации и правоприлагане по отношение на мините довежда до това, че миньорите, които рискуват здравето и безопасността си за финансова сигурност, са експлоатирани от безскрупулни търговци според The New Yorker. Един миньор споделя пред изданието, че сега се бори да плаща месечния си наем от $25, въпреки че стойността на кобалта продължава да расте - и единствената алтернатива е да работи в мината на голяма корпорация за значително по-малко пари.

Междувременно се използва и труда на хиляди деца, съобщава The New Yorker, някои от които казват, че не могат да си спомнят кога за последен път са могли да си позволят храна. За да ги поддържат работоспособни, децата често дори са дрогирани със средства за потискане на апетита.

През последните години китайски компании изкупуват по-голямата част от мините в Южно Конго и оттогава налагат повече регулации на мините, за да пазят миньорите в безопасност. Но ширещото се замърсяване от мините все още покрива огромни площи земя, отровени са езерата. Междувременно войници рутинно патрулират с картечници и ракетни установки, за да пазят миньорите да не се промъкват и прибират кобалт за себе си.

Пред лицето на икономическата и екологична разруха, причинена от добива на кобалт, компаниите за електроавтомобили като Tesla понякога реагират на обществения натиск и дават обещания да се откажат от минерала и да проучат алтернативни технологии за батерии.

Но макар че компанията Tesla обеща да се откаже от кобалтовите батерии, тя все още не е направила това и дори няма планове да го извърши.

Източник: ELECTRIC CAR BATTERIES ARE TURNING THIS COUNTRY INTO AN ACTUAL HELLSCAPE, futurism


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.