Учени от Станфорд "хакнаха" ваксината на Moderna и я публикуваха онлайн

Ваня Милева Последна промяна на 02 април 2021 в 00:01 10367 0

Кредит Pixabay

Група изследователи от Станфорд хакнаха мРНК ваксината на Moderna срещу новия коронавирус, сайтът Motherboard съобщи първи в понеделник и публикуваха цялата й генетична последователност в хранилището с отворен код Github.

мРНК ваксините използват малък фрагмент от генетичния код на вируса. Вкаран в човешкия организъм, имунната система го разпознава като чужд и стимулира синтеза на вирусния антиген и клетъчен имунитет. А реалната мРНК, доставена от ваксината, бързо се разпада, но антителата остават като войници, готови за битка срещу бъдеща инфекция.

Според MIT News Office това позволява много по-лесно и бързо производство, отколкото предишните поколения ваксини, разчитащи на създаване на протеини в лабораторни условия. Последователността на мРНК горе-долу служи като нещо като "код" на ваксината.

Документите, които екипът от Станфорд публикува в Github, включват две страници с обяснение и две страници, съдържащи цялата mRNA последователност за ваксината на Moderna. Изследователите пишат в доклада, че въпреки че мРНК на Moderna е попаднала в телата на голяма част от населението, учените и медицинският персонал нямат достъп до действителните генетични последователности.

„С масовото ваксиниране срещу COVID-19 тези синтетични мРНК станаха широко разпространени в многобройни човешки популации“, пишат изследователите. „Въпреки тяхната повсеместност, мРНК последователностите не винаги са достъпни ... Споделянето на информация за последователности на широко използвани терапевтични средства има предимството да позволи на всички изследователи или клиницисти, използващи подходи за секвениране, бързо да идентифицират такива последователности като терапевтично получени, а не като гостоприемник или инфекциозни по произход".

Изследователският екип обясни за Motherboard, че не са „декодирали“ ваксината, а просто „са публикували предполагаемата последователност от две синтетични РНК молекули, които са станали доста разпространени в човешката биология през 2021 г.“

„С разпространението на ваксината тези последователности започнаха да се появяват в много различни проучвателни и диагностични проучвания“, разказват учените от Станфорд Андрю Файър (Andrew Fire) и Маса Шура (Massa Shoura) за Motherboard. „Познаването на тези последователности и възможността да ги различаваме от другите РНК при анализирането на бъдещи набори от биомедицински данни е от голяма полза.“

Файър и Шура споделят за Motherboard, че са получили разрешение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) да събират остатъци от ваксини, които няма да се използват, и че са уведомили Moderna предварително за плановете си да публикуват последователността, без да получат възражения.

мRNA ваксината на Moderna и конкурентната, направена от Pfizer-BioNTech, са първите, одобрени някога от FDA. Според Motherboard основателят на PowerDNS Берт Хуберт (Bert Hubert) успя да използва публично достъпни данни, за да разкрие последователността на мRNA ваксината на Pfizer в края на миналата година.

Както Хюбърт пише в отделна публикация в блога си, това обаче не означава, че някой скоро ще започне да прави домашна ваксина в мазето си. Хюбърт подробно описа нелепо сложната верига на доставки, която задвижва производството на ваксини на фармацевтичните компании, което включва множество сложни съставки, производство на ДНК и мРНК в специализирани съоръжения и комбиниране на мРНК и липиди в липидни наночастици (LNP), последното от които може би само няколко експерти знаят как да правят. Последните стъпки, включително формулирането, при което LNP наночастиците се смесват с други по-обикновени съставки и се пълнят във флакони, също изискват специализирани знания и оборудване - като последващото разпространение сред пациентите е основното голямо техническо предизвикателство.

„Технически, последната стъпка от веригата за доставки на тези мРНК COVID-19 ваксини е производството на шиповия протеин“, заключава Хюбърт. „Това се случва в клетките на собствения ви организъм, след като получите ваксината. Вие сте производителят на ваксината".

Източник: Stanford Scientists Post Entire mRNA Sequence for Moderna Vaccine on Github, Gizmodo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !