Учени откриват огромен пръстен от древни шахти близо до Стоунхендж

Ваня Милева Последна промяна на 23 юни 2020 в 09:22 13450 0

Теренната работа разкрива доказателства за 20 или повече масивни праисторически шахти, разположени в кръг, открит близо до Стоунхендж. Кредита: University of St Andrews

Археолози съобщават, че са открили важен праисторически паметник под земята край Стоунхендж, който може да хвърли нова светлина върху произхода на мистичния каменен кръг в югозападна Англия.

Специалисти от няколко британски университети, ръководени от Университета в Брадфорд, разказват, че мястото се състои от най-малко 20 огромни шахти, с диаметър повече от 10 метра и дълбочина 5 метра, образуващи кръг с повече от 2 километр в диаметър.

Новата находка е в Дорингтънските стени (Durrington Walls), мястото на неолитното селище на около 2 километра от Стоунхендж.

Според изследователите шахтите са били изкопани преди около 4500 години и вероятно са обозначавали границата на свещената зона или района около местното кръгло светилище тип "хендж".

Ричард Бейтс (Richard Bates) от Университета на Сейнт Андрюс заяви, че откритията - направени с дистанционно наблюдение и вземане на проби - дават „концепция за миналото, което показва още по-сложно общество, отколкото бихме могли да си представим“.

Жълтите точки отбелязват местоположението на находките, като Дорингтънските стени са отбелязани като кафяв кръг, а Стоунхендж е горе вляво.

Археологът от Университета в Брадфорд Винс Гафни (Vince Gaffney) отбелязва, че е „забележително“, че Стоунхендж, един от най-проучените археологически пейзажи в света, може да даде такова голямо ново откритие.

„Когато за първи път тези ями бяха отбелязани, се смяташе, че може да са естествени образувания - кухини, разтворени във варовика“, разказва археологът. Но геофизичните проучвания позволяват на учените "да съединят точките и да видят, че съществува мащабен модел".

Великобритания е осеяна с каменни кръгове, построени преди хиляди години по причини, които остават загадъчни.

Най-известният е Стоунхендж, огромен паметник, построен между 3000 г. пр. н. е. и 1600 г. пр.н.е., който е една от най-популярните туристически атракции на Великобритания.

Мястото е също така духовен дом за хиляди друиди и мистици, които го посещават през лятното и зимното слънцестоене - макар че празниците за лятното слънцестоене през този уикенд бяха осуетени от забраната за масови събирания заради пандемията на коронавирус.

ИзточникScientists find huge ring of ancient shafts near Stonehenge, phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !