Учени произведоха бира с дрожди на 5000 години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 май 2019 в 13:00 7316 1

Съд за бира от Тел ес-Сафи/Гат, Израел. Кредит: Yaniv Berman / Israel Antiquities Authority.

Мултидисциплинарен екип учени успешно изолира няколко щама дрожди от древни съдове, открити при археологически разкопки в Израел.

Изследователите успяват и да сварят "ароматна и вкусна" бира, използвайки древните щамове. 

"Предполагахме, че порите на глинените съдове, в които са абсорбирани големи количества ферментационни дрожди са променили трайно микрофлората на съда," разказва водещият автор д-р Ронен Хазан (Dr. Ronen Hazan) от Еврейския университет в Йерусалим. "Наистина, тестването на няколко съвременни съда, пълни с филтрирана и нефилтрирана бира и заровени за три седмици под земята, както и тестове върху глинени съдове от вино, неизползвани повече от две години, доказаха, че дрождите могат да бъдат открити в глинените пори дори след дълго време."

Д-р Хазан и съавторите му търсят древни дрождеви клетки в съдове от пиво и подобна на медовина напитка от няколко археологически обекта. 

"Изследвахме древните керамични съдове от три различни исторически периода, открити на четири различни места в Израел," обясняват учените. "Във всеки от тези обекти са открити съдове, за които се предполага, че са били свързани с ферементирали напитки"

Фрагменти и цели съдове, открити в обектите. Буквените комбинации означават откритите щамове дрожди, а имената съответстват на културата, на която принадлежат съдовете. Кредит: Aouizerat et al, doi: 10.1128/mBio.00388-19.

Най-древните съдове са от два обекта от ранната Бронзова епоха (3100 пр.н.е.).

"Първият обект е Ен-Бесор в северозападната част на пустинята Негев, място, свързано с дейността на египтяните в Южен Ханаан в края на четвъртото хилядолетие пр.н.е. Вторият обект е наскоро открит на улица Ха-Масгер в Тел Авив и съдържа фрагменти от съдове, типични за египетските пивоварни, може би свидетелство за отделена територия измежду селищата на ханаанците," поясняват учените. 

Третият обект е филистимското селище Тел ес-Сафи/Гат в Централен Израел.

"Филистимците, един от така наречените Морски народи са важна култура в района на Леванта (днешен Израел и Ливан) по време на Желязната епоха (1200 до 600 г. пр.н.е.) и често са споменавани в Библията като врагове на израилтяните. По онова време Гат е най-голямото и важно филистимско селище в региона", разказват авторите.

"Изследвахме 12 проби от две много добре запазени филистимски кани, които обикновено се свързват с бира или други ферментирали алкохолни напитки, заради чучура и цедката на стената им."

"Четвъртият обект е Рамат Рахел, разположен между Йерусалим и Витлеем. По времето на Желязната епоха и персийския период (ок. 8-ми до 4-ти век сл.н.е.), е служел за резиденция на местните представители на Асирийската, Вавилонската и Персийската империя, като център за събиране на данъци и за специфични празненства. От този обект изследвахме четири кани за съхранение, типични за региона на Юдея по времето на ранния персийски период."

Щамът бирени дрожди EBEgT12, изолиран от съд в обекта Ен-Басор, Израел. Кредит: Aouizerat et al, doi: 10.1128/mBio.00388-19.

Учените успяват да изолират шест щама дрожди от 21 древни съда, използвани за вино и медовина. След това секвенират целия геном на всеки щам и откриват, че дрождите са много подобни на тези, използвани в традиционните африкански напитки като етиопското медено вино "теж" и на съвременните бирени дрожди. Накрая учените изследват способността на изолираните дрожди да произвеждат алкохолни напитки, които да стават за пиене. Три от тях, от Ен-Бесор, Тел ес-Сафи/Гат и Рамат Рахел произвеждат ароматна и вкусна бира. 

"Най-голямата изненада беше, че дрождевите колонии са оцелели в съдовете хиляди години, чакайки да бъдат открити", споделя д-р Хазан. "Древните дрожди ни помогнаха да създадем пиво, което ни показва каква е била на вкус бирата на древните филистимци и египтяни. А между другото, тя съвсем не е лоша. Освен вълнението, че пиеш бира от времето на фараоните, това изследване е особено важно за експерименталната археология - област, която опитва да възстанови миналото."

"Изследването ни предлага нови начини за изследване на древните методи и ни дава възможност да опитаме вкуса на миналото."

"Тук говорим за истински пробив," споделя съавтора д-р Ицхак Паз, от Израелската служба за антиките. "Това е първият път, когато успяхме да получим алкохол от древни дрожди. С други думи, от оригиналните съставки, от които се е получавал алкохолът. Това никога преди не е правено досега." 

Генетична идентификация на дрождевите щамове, изолирани от древните съдове; Aouizerat et al, doi: 10.1128/mBio.00388-19.

Изследването е публикувано в списанието mBio - Tzemach Aouizerat et al. 2019. Isolation and Characterization of Live Yeast Cells from Ancient Vessels as a Tool in Bio-Archaeology.

Източник: Sci news - Researchers Brew Beer with 5,000-Year-Old Yeasts

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

28.05 2019 в 08:53

Какво ли не прави човек, за да изпие една бира.

Наздраве за археологията.