Учените разгадаха загадката на "потоците от лава" на Марс (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 19 май 2020 в 14:59 6299 0

Лава пахоехой в Галапагоските острови. Кредит: Hollinger/Flickr, CC BY 2.0

Международен екип от изследователи анализира релефните елементи на Марс, които първоначално са приети за следи от потоци от лава. Оказа се, че те са образувани от обикновена кал. Статията за откритието е публикувана в списание Nature Geoscience.

На повърхността на Марс има десетки хиляди такива форми на релефа. Най-често те са разположени там, където има големи канали, образувани от древни потоци течност. Тези канали са много дълги, те се простират на стотици километри на дължина и обикновено повече от десетки километри в ширина. Според учените тези канали са възникнали в резултат на масивни наводнения, сравними по сила с най-големите събития от този вид, виждани някога на Земята. Но въпреки факта, че отдавна няма вода в тези канали, част от нея в някакъв момент след изчезването отново може да излезе от скалите под формата на кал.

Използвайки тестовата камера на Mars Chamber в Отворения университет (Великобритания), симулираща повърхността на Червената планета, авторите на новата работа пресъздават температурата на повърхността и атмосферното налягане върху планетата както на Земята, така и на Марс. Учените провеждат експерименти при ниско налягане и ниски температури (-20 ° C), за да пресъздадат марсианската среда.

В резултат авторите установяват, че свободно течащата кал в марсиански условия се държи по различен начин, от този на Земята, поради бързото замръзване и образуването на ледена кора. Това е така, защото водата в марсианската атмосфера не се държи толкова стабилно, колкото на Земята -тя започва да кипи и се изпарява. Изпаряването отделя склритата топлина от калта, в крайна сметка причинява замръзване.

При марсиански условия експерименталните потоци от кал приема формата на вълнообразните потоци от лава, наречени пахоехой (Pahoehoe), които често се срещат на Хаваите или в Исландия. В експеримента това се случва, когато течната кал се излива от пукнатините в замръзналата кора и след това отново замръзва.

Но при земното атмосферно налягане, експерименталните кални потоци не образуват форми, подобни на лава, не се разширяват и нямат ледена кора дори при много студени условия. Същият тип "утаечен вулканизъм" според учените може да се появи на планетата джудже Церера, която се намира в астероидния пояс между Марс и Юпитер и съдържа подземен океан.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !