Удоволствието не е единствената роля за клитора

Ваня Милева Последна промяна на 08 ноември 2019 в 12:28 11391 0

Clitoria ternatea. Кредит: Chandan Singh, Flickr, CC BY 2.0

Защо съществува женският оргазъм?

Това е един от най-спорните въпроси в еволюцията на човешката сексуалност. Исторически игнорирана и пренебрегвана от учените, ролята на клитора в сексуалната възбуда остава загадка, дори и днес.

За разлика от мъжете, чиято сперма е от решаващо значение за репродукцията, жените не се нуждаят от оргазъм, за да имат деца и в огромната част от случаите нормалният полов акт не стимулира клитора им достатъчно, за да достигнат кулминация.

Така че защо изобщо съществува женският оргазъм? Днес съществуват две конкуриращи се теории, като и двете имат своите ограничения.

Женският оргазъм или се е развил, за да помогне за избора на най-добрата половинка, или е просто страничен продукт от мъжкия оргазъм - остатък от древното ни минало, който вече не изпълнява никаква еволюционна функция, подобно на зърна на мъжете.

Но може би има друго обяснение, което е пренебрегвано. Рой Левин (Roy Levin) от Университета в Шефилд, Департамент по биомедицински науки, е публикувал наскоро преглед, в който предлага нова, актуализирана роля за клитора.

„Въпреки многобройните съвременни доклади, които характеризират активирането на сексуалната възбуда при жените чрез стимулиране на клитора, никой от тях не твърди, че има определена репродуктивна роля“, пише авторът.

"Почти всички повтарят мантрата, че "клиторът е единственият човешки орган, чиято единствена функция е предаване на сексуално удоволствие"."

Левин смята, че това е огромна грешка. Анализирайки скорошни изследвания, той твърди обратното - че клиторът съществува едновременно както за наслада, така и за възпроизвеждане. Това е голямо предизвикателство за съвременните теории и представи, но Левин смята, че е време да се преразгледат доказателствата.

Когато за първи път се споменава клиторa през 16-ти век, погрешно се е смятало, че има роля в уринарния тракт, а някои лекари твърдят, че той изобщо не съществува при здравите жени.

В наши дни знаем много повече за тази част от женската анатомия, но нашето преобладаващо фиксиране върху ролята й в сексуалното удоволствие може да е скрило една по-фина функция - способността на клитора да транспортира и задържа сперматозоиди.

Изследването е публикувано в Clinical Anatomy.

Последните проучвания показват, че преди силно чувствителният клитор да достигне върхът на сексуалното удоволствие, той предизвиква активиране на всички основни системи на мозъка, включително области, участващи в  процеси като възбуда, възнаграждение, памет, когнитивни процеси и социално поведение.

След това тази богата мозъчна дейност води до промени в гениталиите като увеличен приток на кръв и кислород , както и до затопляне и лубрикация. Когато оргазмът е близо, влагалището образува т. нар. „оргазмична платформа“ (orgasmic platform), повдигайки матката за настаняване на спермата, а по време на оргазъм мускулите на тазовото дъно ритмично се свиват.

Това не само предизвиква сексуална възбуда, обяснява Левин, то подготвя женското тяло за възпроизвеждане, осигурявайки най-голяма вероятност за оплождане. Например, промените във формата на шийката на матката възпрепятстват спермата да премине през матката прекалено бързо, което позволява на сперматозоидите да станат по-издръжливи и по-мобилни.

"Често повтарящата се мантра, че единствената функция на клитора е да предизвиква сексуално удоволствие, вече е остаряла", коментира Левин.

"Концепцията променя основни представи за сексуалността и физиологичните доказателства вече са очевидни."

Но макар че идеята може да изглежда очевидна за Левин, съмнително е, че всички ще бъдат толкова лесно убедени. Въпреки че подробните обзори предлагат и ролята на женския оргазъм за селекция на сперматозоидите, физиологията на този механизъм все още е спорна и вероятно ще са необходими допълнителни изследвания, преди да можем да направим някакви категорични изводи.

Някои проучвания показват, че след освобождаването на окситоцин (хормон, свързан със сексуалната възбуда), течността се всмуква във фалопиевата тръба и когато съществува такъв тип промяна в налягането, вероятността за забременяване е значително по-висока.

Освен това изследванията за плодовитост при други видове, различни от човека, като плъхове, крави, кучета, коне и зайци, предполагат подобен транспорт и задържане на спермата. Сред котки, зайци и порове, например, клиторът е разположен във влагалището и поне за тези животни изследванията сочат, че женският оргазъм е необходим за продължението на рода.

Едно проучване от 2019 г. установи, че женски зайци, които не са изпитвали оргазъм, овулират 30 на сто по-малко, а това показва, че в нашето собствено далечно еволюционно минало, женският оргазъм може да е стимулирал освобождаването на яйцеклетки, помагайки ни в създаването на ново поколение.

В днешно време обаче тъй като човешкият клитор е мигрирал на ново място, тези преимущества може да са изчезнали, оставяйки само оргазма.

"Ако тази теория е вярна", отбелязва еволюционният биолог Гюнтер Вагнер (Gunter Wagner), "то тези по-стари идеи няма да са валидни".

Левин от друга страна смята, че тази теория пропуска основната последователност на събитията.

„Това, което очевидно са пренебрегнали при формулирането на своята хипотеза, е, че стимулацията на  клитора активира чрез мозъка серия от физиологични промени, предшестващи индуцирането на оргазъм“, подчертава той, „и че тези промени подготвят човешкия генитален тракт за потенциално навлизане на сперма".

С други думи, само защото клиторът се е преместил, това не означава, че вече не играе роля за фертилността. Днес обширната мозъчна активност, наблюдавана при хората след оргазъм и физическите промени, които причинява, изглежда улесняват оцеляването на сперматозоидите с малък ефект върху овулацията.

Това е много трудна, сложна тема, защото дълго бе неглижирана.

Изглежда мистерията на женския оргазъм без съмнение ще продължи още много години. Но ако продължим да мислим за клитора само като инструмент за удоволствие, може да не намерим отговорите, които търсим.

Справка: The Clitoris—An Appraisal of its Reproductive Function During the Fertile Years: Why Was It, and Still Is, Overlooked in Accounts of Female Sexual Arousal, Roy J. Levin, Clinical Anatomy

Източник: Controversial Review of The Female Orgasm Suggests a New Role For The Clitoris, Science Alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !