Вече се знае причината за болестта на Алцхаймер и как може да се спре

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 януари 2019 в 10:08 50775 0

Кредит A. DOWSETT, PUBLIC HEALTH ENGLAND/SCIENCE PHOTO LIBRARY

P. gingivalis може да е главният виновник за болестта на Алцхаймер.

Може би най-сетне е намерена причината за болестта на Алцхаймер: Porphyromonas gingivalis, ключови бактерии при хронични заболявания на венците, съобщава New Scientist.

Това е и добра, и лоша новина, тъй като заболяванияа на венците засягат около една трета от всички хора. Но добрата новина е, че лекарство, което блокира основните токсини на P. gingivalis, ще бъде подложено на клинични проучвания тази година, а изследванията, публикувани на 23 януари 2019 г. в списание Science Advances, показват, че лекарството може да спре и дори да обърне процеса на развитие на болестта на Алцхаймер. Може дори да се създаде ваксина.

Болестта на Алцхаймер е една от най-големите загадки в медицината. Тъй като общо населението на Земята застарява, случаите на деменция зачестяват рязко и това вече е петата най-честа причина за смъртността в световен мащаб. Болестта на Алцхаймер е около 70% от тези случаи, но все още не знаехме какво я причинява.

Бактерии в мозъка

Заболяването често включва натрупването на протеини, наречени амилоид* бета и тау* в мозъка, а водещата хипотеза е, че заболяването възниква от дефектен контрол на тези два протеина.

* Разтворимите строителни блокове на тези структури са амилоид-β (Aβ) пептиди за плаки и тау за връзки. Амилоид-β пептидите са протеолитични фрагменти на трансмембранния амилоиден прекурсорен протеин, докато тау е мозъчно-специфичен, аксон-обогатен протеин, свързан с микротубулите.

Но изследванията през последните години показаха, че хората могат да имат амилоидни плаки без деменция. Толкова много усилия за лечение на Алцхаймер чрез контрол на тези протеини се провалят, че хипотезата е поставена сериозно под въпрос.

Все пак има доказателства, че функцията на амилоидните протеини може да е защита срещу бактерии, какъвто е изводът на поредица от скорошни проучвания, които разглеждат бактериите при болестта на Алцхаймер, особено тези, които причиняват заболяване на венците като основен рисков фактор за това състояние.

След смъртта в мозъка на хора, имали болестта на Алцхаймер са открити бактерии, участващи в пародонтални и други заболявания, но досега не е било ясно дали тези бактерии са причинили заболяването или просто са попаднали чрез мозъчното увреждане, причинено от заболяването.

Връзката с болестите на венците

Многобройни изследователски екипи изследват бактериите P. gingivalis и досега са установили, че те нахлуват и възпаляват областите в мозъка, засегнати от болестта на Алцхаймер, че инфекциите на венците могат да влошат симптомите при мишки, генетично конструирани да имат Алцхаймер и че може да причинят възпаление на мозъка, подобно на Алцхаймер, нервни увреждания и амилоидни плаки при здрави мишки.

"Когато се сближават заключенията от множество независими лаборатории като тази, това става много убедително", коментира Кейси Линч (Casey Lynch ) от Cortexyme, фармацевтична фирма в Сан Франциско, Калифорния.

В новото проучване от Cortexyme откриват токсичните ензими, които P. gingivalis използва, за да се храни с човешки тъкани в 96% от изследваните 54 проби на Алцхаймер. Откриват и самите бактерии във всичките три мозъка, засегнати от Алцхаймер, чиято ДНК е изследвана.

Бактериите и техните ензими са открити в по-големи количества при тези, които имали по-силен когнитивен спад и имат повече амилоидни и тау натрупвания. Екипът открива също така бактериите в гръбначномозъчната течност на живи хора с болестта на Алцхаймер, което предполага, че тази техника може да осигури дълго търсения метод за диагностициране на заболяването.

Когато екипът заразява мишките с P. gingivalis, това довежда до мозъчна инфекция, производство на амилоиди, заплитания на тау протеини и нервни увреждания в областите, които обикновено са засегнати от Алцхаймер.

От Cortexyme преди това са разработили молекули, които блокират гингивита. Третирането на някои от мишките с това лекарство намалява инфекцията им, спира производството на амилоиди, намалява мозъчното възпаление и дори спасява увредените неврони.

Екипът установи, че при третирането с антибиотик, който убива P. gingivalis, се случва същото, но по-малко ефективно и бактериите бързо развиват резистентност. 

Нова надежда за лечение

Някои мозъчни проби от хора без Алцхаймер също имат P. gingivalis и протеинови натрупвания, но с по-ниски нива. Вече знаем, че амилоидът и тау могат да се натрупват в мозъка от 10 до 20 години, преди да започнат симптомите на болестта на Алцхаймер. Това показва, че P. gingivalis е причината за болестта на Алцхаймер, а не нейно следствие, обяснява Линч.

Болестите на венците са много по-често срещани от болестта на Алцхаймер. Но „болестта на Алцхаймер засяга хората, които натрупват токсичните ензими, които използва P. gingivalis, и увреждания в мозъка достатъчно бързо, за да развият симптомите на Алцхаймер“, коментир Линч. "Ние сме убедени, че това е универсална хипотеза за патогенезата на заболяването".

През октомври компанията Cortexyme съобщи, че най-добрите блокери на гингивита са преминали първите тестове за безопасност при хората и проникват в мозъка. Също така изглежда, че подобряват състоянието на участниците с болестта на Алцхаймер. По-късно тази година фирмата ще започне по-голямо проучване на лекарството, търсейки P. gingivalis в гръбначномозъчната течност и когнитивни подобрения, преди и след третирането с медикамента.

Те също така планират да го тестват срещу самата болест на венците.

Екип от Мелбърн е разработил ваксина срещу P. gingivalis, която започна тестове през 2018 г. Една ваксина срещу заболявания на венците е добре дошла, но ако тя спре и болестта на Алцхаймер, последствията може да бъдат огромни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !