Защо насилниците вредят на човека, когото обичат

Ключът към прекратяването на домашното насилие

Ваня Милева Последна промяна на 13 юни 2022 в 00:01 7579 0

домашно насилие
Кредит: Ms. Magazine (CC BY-NC-ND 2.5)

Домашното насилие е огромен проблем. Нищо не ни кара да страдаме така, както най-интимните ни отношения.

Но една от големите трагедии на домашното насилие е, че страдат не само преките жертви на насилието, но и децата, растящи в домовете, където това се случва. Такива деца са много по-склонни от другите да прибягват до същото поведение, продължавайки цикъла на насилие в следващото поколение. Близо 90% от насилниците са виждали насилие в домакинството си като деца и много от тях сами са били жертви.

Психологът д-р Стивън Стосни (Steven Stosny) твърди, че побоите причиняват и ужасни травми на самите насилници.

„Не можете да нараните някого, когото обичате и да сте доволни от себе си“, отбелязва Стосни. "Мозъкът не е проектиран така."

И това му дава мощен лост, за да накара насилниците да спрат. Не че насилниците искат да навредят на хората, които обичат, казва Стосни. И не го правят, защото са ядосани. Или защото имат лошо отношение към жените. В основата си те го правят, защото чувстват твърде малко състрадание, настоява Стосни.

Той е разработил нова програма, наречена CompassionPower, която помага на насилниците да разберат, че насилието е нарушение на техните собствени дълбоки ценности.

„Привързаността означава, че имате несъзнателен, автоматичен инстинкт да защитавате някого, към когото сте привързани. И така, какво се случва с тази агресия, омраза и гняв, когато наранявате човека, когото обичате? Къде отива? Жестокото отношение към близките е най-саморазрушителното нещо, което човек може да направи."

Има някаква част от насилника, който не иска да бъде жесток, обяснява Стосни.

„Това е частта, която използваме, за да можем да постигнем промяна.“

И тази част от тях най-лесно се извиква със състрадание.

„Молим ги да си представят как спасяват деца от опасност и да ги питаме дали това им харесва повече, отколкото да бъдат агресивни. И са изненадани, че е точно така.“

Един проблем с насилниците, независимо от това колко успешни са в живота, е, че имат много крехко самочувствие. Те се нуждаят много от одобрението на другите, за да се чувстват добре със себе си.

„Ако единствената ви форма на самоконтрол идва от други хора, тогава ще се опитвате доста да ги манипулирате, за да го получите“, казва Стосни.

Самочувствието на насилниците е толкова крехко, че са свръхчувствителни и често имат усещането, че са пренебрегнати. Кредит: Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Агресията елиминира съмнението в себе си и насилниците прибягват до нея, когато самочувствието им се почувства застрашено - освен ако някой не ги научи на по-добър начин, като състраданието.

Нещата, които карат насилниците да прибягнат към агресия, са това, което Стосни нарича „наранявания на същността“.

Те се свеждат до няколко – усещане за пренебрегване, омаловажаване или неуважение, отхвърляне, безсилие, виновност, неадекватност или че не са харесвани, че са обвинявани.

Самочувствието на насилниците е толкова крехко, че са свръхчувствителни към пренебрегване, което никой друг не забелязва.

„Насилниците не отричат ​​това“, съобщава Стосни. „Казват „да, когато тя не искаше да ми направи вечеря, почувствах, че не ме обича“.

„Почувствал ли се е някой по-обичан в цялата история на човечеството, като е наранил някого, когото обича?"  пита Стосни.

Когато задава този въпрос на насилниците, той ги кара да видят, че единственият начин, по който ще се почувстват обичани, е да бъдат състрадателни към партньорите си.

„Не може да се почувствате обичани, ако не чувствате любов“, казва психологът.

Това, което следва, е упоритата работа по разчупването на модела на агресия, научаването на нови условни реакции към своите най-дълбоки ценности.

И Стосни кара насилниците да практикуват отново и отново - 750 пъти, по-точно, в продължение на четири до шест седмици - упражнения, които им позволяват да видят нещата от една по-широка гледна точка от гнева. Гневът дава на хората тясна и твърда перспектива. Техниките на състрадание изграждат начини за търсене на гледната точка на другия човек.

Стосни казва, че хората вярват, че имат право да се чувстват добре.

Той твърди, че това не е право - вие се чувствате добре, само като правите добро.

„Но ако не се чувствате добре и мислите, че имате право да чувствате добре, тогава си мислите, че трябва да е виновен някой друг и търсите някой, който да обвините. Така насилниците живеят като лесновъзпламеняваща се бутилка с гняв и завършват с думи от рода на „тя ме предизвика“.

Фокусирате се върху това да нараните някой друг, когато сте ядосани. Единственият проблем е, че това никога не ни ви помага.

Източник: The Key to End Domestic Violence. Why batterers harm the person they love.
Hara Estroff Marano, Рsychology Тoday

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !