Защо жабовидните риби "не са в свои води" на музикален фестивал?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 юли 2020 в 00:08 2013 0

Кредит Wikimedia commons public domain

Музикалните фестивали са едни от най-мащабните и забележителни летни събития. Но ново изследване, публикувано в Journal Environmental Pollution открива, че не всички живи същества се забавляват толкова със силната музика. Учени от Университета на Маями откриват, че фестивала Ultra Music Festival във Флорида причинява значителен стрес на местните жабовидни риби.

Изследването анализира жабовидни риби във Вирджиния Кий, Флорида, където през 2019 г. е проведен фестивала Ultra Music Festival. Анализите на кръвта показват, че животните са получили 4-5 кратно увеличение на кортизола в кръвта, хормон, свързан със стреса, на първата вечер на фестивала, в сравнение с две проби, взети предните дни. 

За да разберат в отговор на какво се е получила тази реакция, учените поставят записващи устройства над и под водата в хабитата на рибите, както и в аквариуми с риби, близо до сцените.

"Записите показват, че интензитета на звука се е повишил със 7-9 децибела в аквариумите и с 2-3 децибела в близките води [...] в нискочестотната гама, където рибите са най-чувствителни на промени в звука", обяснява Клеър Парис (Claire Paris), професор по океански науки в училището по науки за морето и атмосферата Росенстайл към Университета на Маями и съавтор на изследването.

"Вариациите в звуковата активност на морските организми и допълнителния шум от морския трафик мое да са допринесли за сигнала, открит по време на фестивала. Измерванията на място, включително и дългосрочните звукозаписи, са необходими, за да се определи ефектът от фестивала върху популациите на дивите риби".

Известно е, че звуковото замърсяване на водната среда причинява стрес и различни физиологични и поведенчески нарушения, включително в комуникацията, слуха, люпенето на хайвера и възпроизвеждането. Слухът е важно сетиво за много животни, а особено за семейството на жабовидните риби, които разчитат на сигналите помежду си, за да не бъдат изядени от афалите. 

Учените обясняват, че изследването не може да определи дали повишените нива на кортизол, предизвикани от музиката, могат да попречат на бягството на рибите, но представлява потенциална заплаха за оцеляването им ако ги разконцентрира до степен да станат жертва на хищниците. Изследователите отбелязват, че като видове с важна екологична роля, е необходимо да се осигури адекватна защита при организирането на събития с по-силен шум. 

Източник: IFLScience - Not A Fan Of Music Festivals? It Turns Out Toadfish Aren't Either

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !