Земята под нас може да се движи. Дълбоките структури в мантия не са статични

Ваня Милева Последна промяна на 19 април 2022 в 00:02 12604 0

Дълбокоземни структури
Дълбокоземни структури. Кредит: University of Wollongong

Революционно изследване на горещите структури дълбоко в Земята показва, че са много по-мобилни, а не фиксирани, както се смяташе досега.

Статия, публикувана наскоро от престижното списание Nature, показва, че дълбоката структура под Африка може да е само на 60 милиона години - 5 пъти по-млада от предишните предположения. Напомняме, че 60 милиона в геоложки мащаб е почти "вчера".

Близо до дъното на земната мантия лежат два клъстера горещи, компресирани скали с размери на континент. Те се наричат ​​​​големи провинции с ниска скорост на срязване (LLSVP - large low-shear-velocity provinces), тъй като сеизмичните вълни се забавят, докато преминават през тях, но геолозите обикновено ги наричат ​​просто „петна“. Кредит: Cottaar / Lekic

Преди около 15 години бе доказано, че най-големите вулкани, изригнали през последните 300 милиона години, съвпадат с днешното местоположение на тези базални структури.

Но работата на изследователи от Училището по земни, атмосферни и биологични науки в Университета на Уолонгонг (UOW) показва друга реалност.

„Нашата работа показва, че историята на вулканизма е съвместима както с фиксирани, така и с подвижни структури в основата на мантията, така че хипотезата за стационарни структури в основата на мантията вече не е необходима“, каза водещият автор д-р Николас Фламент (Nicolas Flament).

„Разбирането на това как работи по-дълбоката, твърда Земя е важно за разбирането как животът е еволюирал в миналото и след това да се прогнозира какво може да се случи в бъдеще. До известна степен миналото е ключът към бъдещето.”

Структури дълбоко в Земята. Кредит: University of Wollongong

Сътрудник на Австралийския изследователски съвет (ARC) на наградата Discovery Early Career Researcher, изследванията и преподаването на д-р Фламент се фокусират върху това как динамиката на вътрешността на Земята предизвиква промяна на морското равнище, оформя повърхностния пейзаж и контролира климата.

Той е работил с компании за ресурси, за да предскаже по-точно местоположението както на петрол, така и на диаманти.

„Това показва, че горещите структури дълбоко в Земята се събират по начин, който напомня за образуването на суперконтиненти на повърхността“, обяснява д-р Фламент.

„Ние показваме, че структурата под Африка може да се е сглобила през последните 60 милиона години, което е геоложко скоро и в рязък контраст с възгледа, че африканската структура е съществувала от най-малко 300 милиона години."

Изследванията екипът на д-р Фламент е използвал модели, предполагащи структурите дълбоко в Земята да се изместват подобно на континентите на повърхността.

Изследването реконструира мантийния поток през последните един милиард години, за да покаже, че вулканичната активност на повърхността на планетата е в съответствие с дълбоки структури, които се изместват, както и с идеята, че те са фиксирани.

Моделите също така предвиждат наличието на континентален материал под Африка в съответствие със съществуващите геохимични данни.

Справка:  Nicolas Flament et al, Assembly of the basal mantle structure beneath Africa, Nature (2022). DOI: 10.1038/s41586-022-04538-y

Източник: 

The Earth beneath us may be shifting - not static
William Verity, University of Wollongong

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !