Жените на противозачатъчни имат по-малък хипоталамус, но какво значи това?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 декември 2019 в 14:48 7697 0

Кредит pixabay

Жените, които използват противозачатъчни хапчета имат значително по-малък обем на хипоталамуса - зона от мозъка, свързана с гнева и депресията - от тези, които не използват орални контрацептиви (ОК), според предварителните данни на ново изследване, представени на среща на Дружеството на рентгенолозите в Северна Америка.

Хипоталамусът е малка мозъчна структура, разположена над хипофизата и отговаря за производството на хормони и регулация на основни телесни функции като настроението, апетита, либидото, съня и телесната температура. Предишни проучвания предполагат, че дисбалансът във функцията на хипоталамуса заедно с други части на мозъка, са свързани с депресията. Други изследвания показват, че стимулацията на хипоталамуса може да отключи агресия, гняв или страх. 

В настоящото изследване, учените правя ЯМР с висока резолюция на 50 здрави жени - което наистина е малка извадка - 21 от които приемат орални контрацептиви към момента на изследването. Открива се "драматична разлика" в размера на някои мозъчни структури, в сравнение с жените, които не пият противозачатъчни хапчета. Авторът на изследването д-р Майкъл Липтън (Dr Michael Lipton), професор по рентгенология, смята, че е възможно да има и други структурни промени в мозъка от оралните контрацептиви. 

"При изследвания на животни е установено, че половите хормони подхранват централната нервна система. Известни са някои резултати за мозъчни структури, но не и за хипоталамуса, който има централна роля в регулацията на възпроизвеждането и на ендокринната функция като цяло", обяснява авторът.

ЯМР на мозък, показващ хипоталамуса в червено. Кредит: Michael Lipton and RSNA

Въпреки, че изследването още не е публикувано в реферирано списание, авторите отбелязват, че описанието на ефектите на оралните контрацептиви върху хипоталамуса, помага за разбирането на промени във функционирането му, свързани с тяхната употреба. Определянето на начина, по който приемането на полови хормони влияят на структурата на мозъка, досега не е правено, може би заради невъзможността да се анализират по подобен начин резултатите от ЯМР. Но Липтън бърза да даде предупреждение за резултатите.

"Важно е да имаме предвид, че това изследване е едва първата идея за ефекта на оралните контрацептиви върху хипоталамуса. Твърде е рано да екстраполираме това към директна причинно-следствена роля на контрацептивите и каквато и да е връзка със специфични психологически или поведенчески ефекти", подчертава ученият. "Тези въпроси трябва да се разгледат в по-голямо проспективно изследване, специфично създадено, за тях."

Потребителите на орални контрацептиви не трябва да се притесняват от тези резултати, добавя специалистът. Както с всяко друго хормонално лекарство, противозачатъчните носят рискове, които за милиони жени са по-малки от ползите и са необходими още много изследвания, за да се открият клинични приложения на тези ефекти, ако изобщо има такива. 

Оралните контрацептиви са един от най-разпространените начини на предпазване от забременяване и могат да бъдат използвани за лечението на други състояния, включително нередовна менструация, акне, синдром на поликистозните яйчници, ендометриоза и др. Между 2015 и 2016 почти две трети от жените в САЩ използват някаква форма на предпазване от забременяване според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). От американките на възраст между 15 и 44 години, почти 16 % съобщават, че приемат някаква форма на орални контрацептиви. 

Източник: IFLScience - Birth Control Users Have Smaller Brain Region Associated With Anger And Depression, Preliminary Findings Suggest

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !