Животните, които могат да летят (на самолети)

Антония Петрова Последна промяна на 27 април 2017 в 10:00 4591 0

Снимка: Jodie Smalley

Американската авиокомпания United Airlines разследва странната смърт на гигантски заек, който е бил транспортиран с един от нейните самолети. Дългият 90 см заек беше открит мъртъв при кацането на полета в Чикаго от лондонското летище "Хийтроу". 

Хиляди животни пътуват всяка година със самолети, като повечето от тях биват транспортирани в товарното отделение, където температурата и налягането са контролирани. През 2016 г. само през Центъра за прием на животни на летище "Хийтроу" са преминали 17 500 котки и кучета, както и 786,6 милиона безгръбначни, посочва ВВС News.

Смъртните случаи по време на превозването на животните в самолети са редки, но и не липсват. Данни на американското Министерство на транспорта показват, че през 2015 г., най-скорошните възможни данни, американските авиокомпании са имали общо 35 смъртни случая на животни.

Гигантският заек Саймън, който е бил едва на 10 месеца и тепърва е щял да достига размерите на известния си баща Дариус 

Има обаче и редки изключения, при които на животните е оказвано първокласно отношение в небето.

Соколи за Саудитска Арабия

Снимка: AHMET YASAR

В началото на тази година 80 сокола бяха качени на полет до Саудитска Арабия. Турският бизнесмен Ахмет Яшар публикува снимка в Reddit с думите: "Обичайно е за авиокомпании в Близкия изток да транспортират птици за ловна цел. В този случай всеки сокол се изчислява на стойност около 8 000 долара". Снимката е заснета от капитана на полета, летящ от неизвестна точка до град Джеда. 

Панди пристигат в Шотландия от Китай

Пандите Тиан Тиан и Ян Гуан (Tian Tian и Yang Guang) пристигнат в Единбург през 2011 г. след 9-часов полет от Чънду, Китай. Полетът е извършен след 21 месеца планиране с три екипа от три различни държави. Пандите са пренесени със самолет на FedEx Express на разстояние от над 8 000 км. 

Животните бяха дадени на заем за 17 години на зоопарка в Единбург. Те пристигнаха след години на дипломация и консултации с експерти по животните. 

Пуйка до Солт Лейк Сити

Пуйката Ийстър (Великден) пътува неотклонно със своя собственик Джоуди Смоли (Jodie Smalley) от Сиатъл за Солт Лейк Сити. "Полетът беше само час и половина дълъг. Тя беше през цялото време тиха и се държеше добре. Имаше специален памперс, който се справи идеално", обяснява Джоуди.

Наскоро Джоуди преминала през раздяла и тежка загуба, след която е имала емоционални и психични проблеми, но Ийстър се оказва способен да я успокои. "Когато Ийстър е до мен за мен това е източник на позитивно присъствие. Върху нея се съсредоточавам когато емоциите ми дойдат в повече", споделя Джоуди. 

Снимка: BIGGESTLITTLEPICKLE / IMGUR

Ноември 2014 г. - жена е придружена вън от полет на US Airways след като нейното прасе-домашен любимец Хоби се развихря точно преди излитане на самолета. 29-годишната жена също е виждала "емоционална подкрепа" в прасето. То обаче не е имало така необходимия памперс и се оказало твърде шумно за пътниците на борда. 

И още едно прасе, но този път не летящо

Прасето Лилу от международното летище в Сан Франциско няма намерение да се качва на самолет. Тя обаче е там, за да успокоява пътниците със страх от летене. Лилу е само една от няколкото животни за терапия на летището и е част от Wag Brigade. Групата е съставена предимно от кучета, които носят надписи: "Погали ме" и обикалят из терминалите в търсене на разтревожени пътници.

Снимка: SAN FRANCISCO INTERNATIONAL AIRPORT

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !