Зловещ "усмихнат" червей е изваден от дъното на океана (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 ноември 2018 в 16:16 7559 0

Руският рибар Роман Федорцов вече стана известен със снимките си на зловещи и странни дълбоководни морски същества.

За един неотдавнашен негов улов - ужасяващо "усмихнат" морски червей - разказва изданието Live Science.

Роман Федорцов работи на рибарски кораб в Баренцово море и има навика да публикува в интернет най-странните уловени от него морски същества от големи дълбочини.

Рибарят живее в Мурманск, Русия, но това, което е уловил, е като от друга планета или сякаш адът се е отворил и пуснал свободно да бродят демони в земните морета, както се изрази Gizmodo по повод колекцията на руския рибар.

Във видеофайла на Федорцов, публикуван на Twitter миналата седмица, "усмивката" на съществото се превръща в страховита, променяйки се, хлътвайки навътре и "разцъфвайки" навън, заедно с звука, добавен от рибаря и който добавя драматизъм, но не идва от съществото.

"Ако съществото можеше да издава звуци, те щяха да са такива", пише Федорцов в своя пост.

Според Марк Сиддал (Mark Siddall), завеждащ отдела по безгръбначни в куратор в Американския природонаучен музей,  това, което възприемаме като усмивка, е вероятно повече заради ъгъла на снимане на камерата, отколкото заради анатомията на животното.

Но с усмивка или не, червеят във видеоклипа е полихет или многочетинест червей и по-конкретно, вероятно е от семейство нереиди (Nereididae), според Сиддал. Не е ясно към кой точно вид принадлежи на това същество.

В Черно море се срещат пет вида многочетинести червеи, които са важни поради ролята им във функционирането на екосистемата.

Червеите от клас Полихетите (Polychaeta) са наречени така, защото имат малки израстъци, навсякъде по тялото си, които им помагат бързо да се движат, ровят, пълзят и плуват, разказва Националният природонаучен музей в Лос Анджелис. Всъщност името им на латински означава именно "многочетинести".

Това, което изглежда като "глава" на червея, всъщност е прибиращ се фаринкс, който заедно с челюстите се разширява, за да хване плячката си, според Световният регистър на морските видове (World Register of Marine Species). Когато този фаринкс е вътре в тялото на червея, лицето му изглежда усмихнато, поне в това видео.

Полихетите са в много различни размери и форми и живеят в широк спектър от местообитания - от хидротермални подводни извори до коралови рифове. 

Всъщност наскоро изследователите използваха ДНК анализи и направиха оценка, че в океаните може да има повече от два пъти повече видове многочетинести червеи, отколкото се предполагаше по-рано, съобщават учени в проучване, публикувано през ноември 2016 г. в списание Royal Society Open Science.

Тези странни морски същества може да са странни за очите ни, но те вероятно играят жизненоважна роля в океанските екосистеми и дават информация на учените за живота в дълбокия океан, пишат изследователите.

Миналата година бе идентифициран праисторически чудовищен многочетинест червей, тероризирал морето през периода Девон, преди около 400 милиона години.

Гигантският хищен червей, дълъг над един метър, е имал челюсти, които по големината са абсолютен рекорд сред всички представители на този тип животни. 

Това същество наистина е изглеждало чудовищно:

Websteroprion armstrongi. Реконструкция: James Ormiston

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !