07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първият пример за бозайник, различен от човека, който „отглежда“ храната си (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 юли 2022 в 08:15 362570
Учените са открили, че един вид гризачи Geomys pinetis също практикуват форма на земеделие. Снимка: Wade Tregaskis. CC BY-NC 4.0

Смяташе се, че хората са уникални сред бозайниците, когато става дума за земеделие – но в зависимост от това колко стриктни сме с определенията, се оказва, че може да не сме единствените, които си отглеждат храна.

Учените са открили, че един вид гризачи Geomys pinetis също практикуват форма на земеделие.

Измерванията на поле, съдържащо дупки, изградени от малките същества, показват, че те не просто събират корените на дълголистния бор, които растат в домовете им – те ги култивират.

Дълги стотици метри, тези криволичещи тунели непрекъснато се модифицират и преработват. Да не говорим за наторяването.

Въпреки че има известен спор относно това какво представлява земеделието, изследователите зад новото проучване посочват няколко ясни индикации, че тези гризачи знаят какво правят, когато става въпрос за контрол на корените.

Geomys pinetis са първите бозайници фермери, които не са хора”, отбелязва биологът Франсис Пуц (Francis Putz), изследовател в катедрата по биология към Университета на Флорида. Поведение, наподобяващо „земеделие, е известно сред видове мравки, бръмбари и термити, но не и при други бозайници.“

Тези животни са самотни, хранещи се с корени копаещи гризачи, местни за пасищата в Северна и Централна Америка.

Тези енигматични същества получават по-голямата част от храната си чрез прокопаване на тунели, те поддържат тунелни системи с дължина до 160 м.

Въпреки че често се смятат за вредители, те ядат само корени и рядко увреждат културите. А техните здрави тунели не подкопават почвата.

„Те живеят напълно сами в тунелна система, дълга 100 метра. Тъмно и мокро като канализационна тръба“, разказа професор Пуц. „Корените растат като сталактити и сталагмити. Те покриват стените на техния тунел."

Изчисляването на дневния темп на растеж на корените позволи на екипа да изчисли каква част от енергийните нужди на гризачите могат да бъдат задоволени от реколтата им.

Изследователите откриват, че прокопаването на тунел струва твърде много енергия, за да бъде компенсирана от корените, които гризачите изяждат, докато копаят.

Но чрез прибиране на реколтата от корените, които с течение на времето прерастват във вече изкопани тунели, те могат да получат достатъчно енергия, за да продължат да копаят тунели в търсене на още храна.

„Засаждането на реколтата за хората е това, което представлява земеделието. И все пак много други животни, както и различни човешки култури, използват градинарски техники, за да се грижат за култури, които не засаждат сами“, коментира професор Пуц.

„Мисля, че целият въпрос е интелектуално вълнуващ, защото всъщност не е решен.“

Geomys pinetis са много по-интересни, отколкото хората си мислят. Те са наистина важни екосистемни инженери. Те заслужават повече внимание“, добавя колегата му Вероника Селдън (Veronica Selden).

Справка: 

V. Selden & F.E. Putz. Root cropping by pocket gophers. Current Biology, published online July 11, 2022; doi: 10.1016/j.cub.2022.06.003

Източник:

Pocket Gophers are First Non-Human Mammals Known to Farm for Living
News Staff, Sci-News.com

Researchers Have Found The First Example of Another Mammal 'Farming' Its Food
DAVID NIELD, sciencealert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.