Защо на жените в Саудитска Арабия е забранено да шофират (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 ноември 2015 в 14:50 21057 9

Кредит Women2drive

Саудитска Арабия се готви през декември за местни избори, на които за първи път в историята на уахабитското кралство, жените ще получат право да избират и да бъдат избрани. Но колкото и да е странно, на жените там не е позволено да шофират. И още по-странно е, че за това са изтъкнати медицински причини.

Саудитска Арабия е единствената страна в света, където на представителките на нежния пол е забранено да карат кола. Неофициално забраната е от 1957 година. Наистина, в селските райони се гледа през пръсти на това, но в градовете спазването на забраната се следи строго.

В началото на 90-те, няколко десетки активистки се опитали да организират демонстрация в подкрепа за правото си на управление на автомобили. Феминистките били вкарани в затвора и лишени от паспорти. През следващите години, жените многократно са провеждали кампании, подавали петиции, но без резултат.

През 2011 г. на вълната на "арабската пролет", се появи движението Women2drive. Важна роля в него играе активистката Манал ал Шариф. Тя води пропаганда във Facebook, разпространява видеоклипове, на които показва своите умения да шофира. Нейното 8-минутно видео бе гледано повече от 700 000 пъти, преди да бъде свалено 4 дни по-късно. Това предизвикателно поведение не остава ненаказано. Ал Шариф е хвърлена в затвора, но е била освободена на същия ден, а след това отново арестувана и пусната отново, след като обещала да не кара кола и да не общува с медиите. Нейната последователка, Шем Джастанийя от Джеда била заловена през юли 2011 г. за шофиране на кола е осъдена на 10 удара с камшик. Крал Абдула по-късно отменя присъдата.

След това обаче, за да оправдаят забраната са хвърлени допълнителни сили. Теолози, лекари и психолози се надпреварват помежду си, за да обяснят, че карането на кола не е необходимо за жените. Шейх Салех бин Саад ал Лухайдан, консултант към Асоциацията на психолозите на Персийския залив заяви: "саудитските жени, които се опитват да оспорват забраната за шофиране, трябва да знаят, че това може да повлияе на техните яйчници и органите в таза. Това може да доведе до негативни физиологични ефекти. Физиологията и медицината изучават този въпрос и е установено, че шофирането се отразява пагубно на яйчниците и деформира таза. Ето защо децата на жени, които постоянно шофират, може да се родят с клинични нарушения с различна тежест".

Висшия съвет по ислямските въпроси, от своя страна, заяви, че според изследванията си, ако забраната падне, в Саудитска Арабия през следващите десет години няма да останат девици, а страната ще потъне в порнография. 

Така или иначе, забраната е в сила и сега. За жените остава утехата, че от 2013 г. им е позволено да карат велосипед в парка. Естествено, само с придружител.

Сатирично видео в подкрепа на каузата Women2drive.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12010

9

TT

26.04 2016 в 17:20

Ми да, възможно е, те арабите нали само болиди от Ф1 шофират.. :D

18.11 2015 в 09:16

Велосипедите ще имат ли седалки???

18.11 2015 в 09:11

Бахти смешния аргумент!
Ако в името на спора приемем "медицинския" аргумент, че шофирането ще им повреди яйчниците на жените, то в този случай шофирането трябва да се забрани и за мъжете - защото тестисите са много повече exposed.

17.11 2015 в 22:57

Обаче като арабките ги питат дали искат правото да шофират, 80% казват "не". Разбира се от нашата гледна точка това изглежда задръстено. Защото ние сме една култура и надали някой се е опитал да разбере друга такава. Не искат да им се вдигне бана на шофирането защото...

Коя кралица си кара колата? Ако арабка от Саудитска Арабия иска да отиде някъде, баща, брат, чичо, мъж, даже син трябва да я закара. Тоя бан се вижда като привилегия.

17.11 2015 в 19:28

е то за мулимите, жената е просто инкубатор - нормално е да имат такива грижи

17.11 2015 в 18:21

Ами за възрастните жени, които не са в детеродна възраст, какво е оправданието?

17.11 2015 в 17:35

Аха, значи ако карат ще се деформират :)
А ката се возят що не се деформират :)))
Е тези глупости не разбирам кой деформиран мозък ги измисли и кой идиот ще им се върже

17.11 2015 в 17:25

След час-два шофиране из София и аз съм за забрана, ама не само на жените!

17.11 2015 в 16:30

На саудитите такава "пролет" им се очертава, че Либия, Сирия и Египет ще им се сторят песен. И ще я направят жените.