07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Да въртим педали под бюрото

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 август 2015 в 10:52 67570
Снимка: DuoDesk LLC

Използването на преносим велоергометър, непосредствено под бюрото, намалява теглото на офис работниците, подобрява тяхната концентрация и производителност, както и за намаляване на броя на дните в отпуск по болест. Това предлагат физиолози от Университета на Айова.

Също така, учените доказали, че използването на уреда на работното място насърчава служителите към физическа активност. Изследването е публикувано в American Journal of Preventive Medicine, а прессъобщението може да намерите на интернет страницата на университета.

Учените обобщили резултатите от своета трета пилотно проучване, за което били избрани 27 служители на една компания в Айова. Всички служители се занимавали с изключително неподвижна работа на бюро в офис. В течение на 16 седмици под бюрото на всеки един от тях е монтиран велоергометър. Три пъти в продължение на всяка работна седмица, при служителите идват писма за напомняне на ползите от физическата активност, препоръки за упражнения на тренажор и промяна на позата. Специален датчик записва продължителността и интензитета на ежедневната физическата натовареност на служителите.

Установено било, че всеки участник в експеримента средно върти педалите най-малко 50 минути на ден. Почти всички съобщават за подобряване на здравето си, самочуствието си и производителността, което било потвърдено от обективни показатели. Всички служители съобщавали за обща загуба на тегло, намаляване на мазнините и техния дял в общата маса, както и успокояване на сърдечния ритъм в покой. Освен това, 70% от участниците искали да им оставят тренажора и да продължат да го използват и в бъдеще.

Физиолозите от Айова повече от пет години проучват различните фактори, които влияят на физическата активност на офис служителите. По тяхно мнение, дори и интензивните упражнения след работа не предотвратяват здравословните проблеми, причинени от заседналия начин на работа - само на постоянната, макар и малка, физическа активност може да реши проблема. Въпреки това, както се вижда от предишни изследвания, хората не могат да намерят време за половин час бягане в средата на деня, а спортна зала или тренировъчно оборудване в офиса се притесняват да използват - това откъсва служителя от работа и води до конфликти в колектива.

Броят на хората, ангажирани в заседнал начин на работа в САЩ се увеличил от 50-те години с 83%. 43% от работните места изискват продължителна работа на бюро с компютър и офис техника. Според Световната здравна организация, поради липса на физическа активност, умират всяка година 3,3 милиона души, което прави заседналия начин на живот четвъртата по значимост причина за смъртност.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.