Jaguar Land Rover ще прави автономни коли за офроуд

Роботизираните машини ще са способни да определят неравностите на пътя и да преминават през тях

Александър Александров Последна промяна на 27 юли 2016 в 10:51 1703 0

Кредит Jaguar Land Rover

Автономните коли, движещи се сами без намесата на шофьор, напоследък стават все по-популярни и редица технологични и автомобилни компании вече представиха такива модели. Всички те обаче са предвидени за движение в градовете, където улиците са гладки, а препятствията са малко или много предсказуеми.

Автомобилният гигант Jaguar Land Rover е решил да разшири възможната употреба на „умни“ возила, създавайки автономна кола за офроуд каране. Целта е тя да може да разпознава различни типове неравности на пътя и други препятствия и да ги преодолява сама.

Първите модели няма да са напълно автономни, а ще бъдат частично независими от водача и ще разпознават сами типа настилка, върху която се движат (например чакъл, пясък или кал), както и дали навлизат във вода или върху ледена повърхност.

Проектът на Jaguar Land Rover е един доста оригинален начин компанията да се включи в надпреварата за автономните коли, използвайки най-големите си предимства – способността да създава високопроходими автомобили. Все пак, една кола трудно може да бъде наречена автономна, ако не може да оперира в различна от градската среда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !