Роботът Atlas е вече гимнастик по стряскащо човешки начин (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 25 септември 2019 в 00:16 8530 0

Кредит BostonDynamics / YouTube

Компанията Boston Dynamics показа човекоподобния си робот Atlas, а кадрите от тази демонстрация са неочаквани, впечатляващи и плашещи.

През последните няколко години видяхме Atlas да се движи по неравен терен и дори да изпълнява подобие на паркур.

Това е друго ниво обаче.

Хуманоидният робот прави стойка за ръце, търкаля се, прави няколко салта, скача и завърта тялото си около оста му на 360 градуса във въздуха, без да губи равновесие.

Boston Dynamics представи новата версия на хуманоидния робот Atlas през 2016 г. и оттогава го учи на нови движения, които потенциално биха могли да бъдат полезни при работа в трудни условия.

В новото видео инженерите показаха, че Atlas вече може да прави няколко нови трика подред. В началото роботът пада върху ръцете си и скоро след това се обръща с главата надолу. Без да спира, прави две салта напред. Веднага след това се изправя, скача и се обръща на 180 градуса със скок. После роботът прави още едно салто, отскача, разтваря краката си във въздушен шпагат, приземява се и прави последното си салто. В края на видеото Atlas от изправено положение се завърта на 360 градуса с отскок и вдига ръце нагоре, също като гимнастик.

И всичко това се извършва плавно с плашеща грация.

Тези трикове сами по себе си са сложни, но инженерите отбелязват, че по-важното е как са създадени.

"Първо, алгоритъм за оптимизация превръща описанията на всяка маневра в динамично осъществими референтни движения", съобщава Boston Dynamics. "Тогава Atlas проследява движенията, използвайки моделен прогнозируем контролер, който плавно смесва движението от една маневра към следваща". .

Точната цел на пъргавия двуног робот все още е малко загадъчна. Atlas може да се превърне и в иконом, и във войник. Защо Google купи Boston Dynamics, е още една загадка.

Освен това компанията обяви продажбата на своя четириног робот Spot.

С актуализирането на робота Atlas, Boston Dynamics разкри също, че е започнал продажбата на производствената версия на четирикракия робот Spot, известен преди като SpotMini. Сега всяка компания може да го поръча, но цената на робота не е известна. Като допълнение към самия робот, инженерите са разработили допълнително оборудване за него, монтирано на гърба: панорамна камера и роботизиран манипулатор.

Източник: Boston Dynamics’ Atlas robot is now a gymnast, Еngadget

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !