10 от най-необичайните източници на алтернативна енергия

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 май 2015 в 18:08 40305 0

Всеки е чувал за вятърна и слънчева енергия, биогорива, водноелектроцентрали, енергия от приливите. Но излиза, че има още безкраен брой алтернативни енергийни. Енергията е навсякъде около нас в природата, само учените трябва да се сетят как да я уловят и запазят за по-нататъшна употреба.

Предлагаме ви списък от 10 малко известни алтернативни източници на енергия.

10. Енергия на солената вода

Наричат я енергия на солената вода, осмотична или синя енергия. Това е един от най-обещаващите нови източници на възобновяема, все още не напълно овладени. За обезсоляване на водата се изисква огромна енергия. Обаче при обратния процес, когато солена вода се добавя към прясна се генерира енергия. С помощта на процес, наречен "обратна електродиализа" електростанции на солена вода биха могли да събират енергия на места, където става смесване на солена и прясна вода - в устията на реките.

9. Хелиокултура

Това е революционен процес, наречен "хелиокултура" е разработен от "Joule Biotechnologies" и произвежда въглеводородно гориво чрез комбиниране на солена вода, хранителни вещества, фотосинтезиращи организми, въглероден диоксид и слънчева светлина. За разлика от другите продукти, получени от водорасли, при хелиокултурата се произвежда гориво директно под формата на етанол или въглеводороди, което не изисква пречистване. Всъщност, методът използва естествения процес на фотосинтезата като по този начин се получава гориво.

8. Пиезоелектричество

Населението на планетата става все повече и на някои вече им хрумна, че кинетичната енергия на движението на хората може да се използва. Пиезоелектричеството е способността на някои материали да генерират електрическо поле в отговор на механично действие. Като се поставят плочки от пиезоелектричен материал по оживени улици или дори на подметките на обувките, може да се генерира електричество. 

7. Преобразуване на топлинната енергия на океана

Преобразуването на топлинната енергия на океана е хидроенергийна система, която използва температурната разлика между дъното и повърхностните води за производство на топлинна енергия. 

6. Човешки екскременти

Енергия от л....? Даже "това, което оставяме след себе си" може да се използва за генериране на електрическа енергия или гориво. В Англия са приложили проект за обществени автобуси, задвижвани с такава енергия.

Електроенергия може да бъде получена и от канализацията, използвайки микробни горивни клетки. Те използват био-електрохимична система, която генерира електрически ток, като имитира естественото взаимодействие на бактериите. Разбира се, тези отпадъци може да се използват и като органичен тор.

5. Енергия от сухи горещи скали

Енергията на горещите и сухи скали е нов вид геотермална енергия, която работи в резултат на инжектирането на студена солена вода в скали, нагрети от топлината на земната мантия и разпада на радиоактивните елементи в земната кора. Когато водата се загрява, генерираната енергия може да бъде превърната в електричество в парна турбина. Предимства на този вид добив на енергия са, че може лесно да се контролира и гарантира непрекъснатост.

4. Енергия на изпарението

Учените, вдъхновени от природните механизми на растенията, са изобретили изкуствено листо, което е в състояние да събере електроенергия от изпаряването на водата. Листата могат да бъдат инжектирани с въздушни мехурче, като по този начин се генерира ток поради разликата на електрическите свойства на водата и въздуха

3. Вибрации, причинени от образуването на вихри във водата

Движението на рибите е вдъхновило учените за да изобретят този вид възобновяем източници, използващ бавните водни течения. Такава енергия може да бъде получена при преминаването на вода през система от стълбове. Ествествените вихри и водовъртежи, генерирани от промените в поведението на водата създават механична енергия. 

2. Енергия от Луната

Хелий-3 е лек, нерадиоактивен изотоп, с огромен потенциал да генерира сравнително чиста енергия в термоядрен синтез. Но има един проблем - той не е достатъчно на Земята, но в изобилие на Луната. В момента има много проекти за разработка на нашия спътник за добив на този ресурс. 


1. Слънчевата енергия в космоса

Слънцето излъчва енергията си в космоса денонощно, независимо от атмосферното или астрономичното време. Има предложения за поставяне на слънчеви панели в орбита и изпращането на добитата енергия надолу към Земята. Технологичните иновации включват безжично предаване с микровълново излъчване.

Източник: mnn.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !