Д-р Аспарух Илиев: Пренасят ли COVID-19 ваксинираните както неваксинираните

Аспарух Илиев Последна промяна на 10 септември 2021 в 10:00 15853 2

До появата на Делта варианта ваксините срещу COVID-19 силно намаляваха количеството на вируса, дори и при заразени. С Делта варианта това се промени, НО (както винаги) има едно "но".

Проучване на количеството на вируса във ваксинирани, но заразени, показа количество, сходно на това в незаразени като автоматично всички започнаха да говпрят, че дори и ваксинираните пренасят COVID-19 по същия начин, както и неваксинираните.

Има няколко нюанса, за които не говорим обаче, а те са много важни. Всички тези проучвания са за носители, които или имат симптоми, или са дали позитивен резултат на теста за вируса. Това са хора с някаква форма на по-слаба имунна реакция към ваксината.

Има обаче един немалък процент на хора, които остават силно имунни и както проуванията показват, техният имунитет и антитела блокират вируса много ефективно.

Те не са включени в проуванията за определяне на количеството на вируса, защото не го носят. Но те са част от имунологичния щит и според епидемиолозите не съвсем малък брой.

В този смисъл количеството вируси в позитивните носители в никакъв случай не може да бъде белег и критерий колко ефективно ваксината намалява разпространението на вируса, нито дали го прави.

Това могат да направят единствено добре структурирани епидемиологични проучвания.

Д-р Аспарух Илиев е ръководител на лаборатория в Университета в Берн, Швейцария.

Още по темата

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2017

2

Рамбо Силек

22.10 2021 в 22:14

Преболедувалите и ваксинирани след това имат най силен имунитет срещу КОВИД! Само преболедувалите нямат толкова силен, защото организмът ни изгражда антитела срещу всичките 27 протеина на вируса при боледуване, а ваксината се фокусира основно върху блокиращите протеини и те са важни и в голямо количество при ваксинираните.