Ще отпадне ли основният критерий за доверие в откритията?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 март 2019 в 09:00 6195 0

Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest

От известно време учените спорят каква да бъде съдбата на една от най-известните оценки за научна несигурност, концепцията за "статистическа значимост". Според някои тя е удобна такава, каквато е. Според други трябва да бъде намалена, а трети смятат, че изобщо не трябва да се използва, разказват Science Alert

Ако приемем, че се откажем от идеята за "стойности на вероятността", ще трябва да ги заместим с нещо по-добро. Скорошно издание на The American Statistician предлага 43 нови варианта. 

Стойностите на p (вероятност) показват колко голям е шансът да са получени погрешни стойности в експеримента. Обикновено, ако стойността на р е под 0,05, това означава, че има по-малко от 5% вероятност обяснението на резултатите да идва от другаде, вместо от хипотезата, която се проверява. За статистически значими се считат резултати, различаващи се с повече от 0,05.

Има много статистически методи, с които учените работят, за да определят статистическата значимост. Проблемът идва, когато опитаме да преведем тази математическа идея, така че да бъде разбираема за мозъка ни. Той не се справя много добре с идеята за вероятност. Много по-лесно ни е просто да изберем вярно или грешно. Затова ни е и трудно да усетим идеята за вероятност, по-малка от 5 %.

Кредит: Wikipedia

"Светът е толкова по-несигурен от това", разказва статистикът от Университета на Джорджия Никол Лейзър (Nicole Lazar).

Заедно с изпълнителния директор на Американската асоциация по статистика Роналд Л. Васерщайн (Ronald L. Wasserstein) и бившия вицепрезидент на изследователската организация Математика, Алън Шърм (Allen Schirm), Лейзър е съавтор на труд с идеи, каква по-добра концепция да се подбере.

Ясно е, че вероятността може да ни послужи, стига да не приемаме, че носи нещо повече, а не че просто показва, че нашата хипотеза е възможна. 

"Важно е да знаем какво да не правим със стойностите на р, но това не е достатъчно," пишат авторите. "Това е все едно статистиците да накарат учените, използващи статистика, да избият носеща стена на сградата, която е съвременното научно проучване, без да предложат друга солидна конструкция, която да я замени."

Все още няма пълен консенсус какви трябва да са новите "строителни материали". Но много автори споделят няколко основни идеи. 

Според някои, ако се премахне статистическата значимост трябва да се премине към таблични данни и дескриптивни методи за добавяне на нюанси и изследване на различни възможности, а не да се държи на едно единствено обяснение.  

"Трябва да се научим да приемаме несигурността," смятат някои автори. "Практичен начин да го постигнем е да наречем доверителните интервали "интервали на съответвсие" и да ги интерпретираме по начин, с който да избегнем твърде голямата убеденост."

Не става дума само за промяна на р. Ще е необходимо учените активно да опишат практическото въздействе на стойностите в тези интервали. Най-голямата цел би била да се установят практики, които да избегнат ограниченията, които водят до разсъждения от типа правилно/грешно, а вместо това да се подсили несигурността, която поддържа научния метод. 

Науката, в своята същност е дискусия. Теоретици, техници и инженери работят, за да канализират стотиците идеи в конкретно решение, но за учените, които преследват по-високото ниво в науката, сами по себе си стойностите на вероятност са много полезни.

За съжаление те са се превърнали във финалната линия на надбягването към познанието, където финансиране и публично признание очакват победителите. 

За да се преобърне такава солидно вградена културна практика, ще са нужни повече от няколко корекционни колектива или добре обосновани научни трудове. Стойностите на р са съблюдавана част от науката повече от век, така че подобен процес би отнел време. 

Но може би този тип мислене ни предоставя удобна възможност да излезем извън статистически значимото, към място, където размитите линии на несигурността ще бъдат ценни. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !