05 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Глутенова непоносимост и глутенова ентеропатия (цьоликия) – особености

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 февруари 2017 в 10:37 132610
Снимка: Gizmodo

Какво представлява глутенът и вреден ли е наистина той за нас?

Глутенът е комбинация от молекули, част от белтъчния състав на някои брашна. Той е съставен от четири белтъчни фракции. Намира се в най-голямо количество в пшеницата и в по-малки количества в други зърнени култури – ечемик, ръж, овес и др.
Той е важна структурна част при формирането на пшеничното тесто – при замесването образува виско-еластична мрежа, която осигурява пухкавата и фина структура на готовия хляб.

В последните години по неясен път глутенът си спечели лоша слава и често пъти бива набеждаван за всякакви хранителни неразположения и здравни проблеми.

Къде е истината?

Глутенът влияе негативно само на хора, страдащи от глутенова ентеропатия или цьолиакия (англ. - celiac disease). Това е автоимунно заболяване, предизвикващо отгово в организма при приема на глутенови храни. При него липсва ензимът, отговорен за разграждането на глутена в тънкото черво Непълното му разграждане води до формирането на пептиди, които са токсични за лигавицата на червото. Те предизвикват дразнене, изтъняване на червото, а в по-сериозните случаи и загуба на въсите (четинести израстъци, отговорни за усвощяването на хранителните вещества). Заболяването може да се прояви с разнообразни симптоми – гадене, повръщане, диария, стомашни болки, обриви и др.

В световен мащаб броят на болните от цьолиакия е 1:1000, в България болните са около 1 % от населението.

Все повече нараства обаче броят на болните, страдащи от придобита глутенова непоносимост, в следствие на „кампанията” срещу глутена, която завзема медийното и социално пространство в последните години. Всевъзможните съвети за ограничаване на децата от прием на глутенсъдържащи храни, прави невъзможно пълното развитие на стомашно-чревния тракт и неговата нормална функция. Така, вместо да ги предпазят, родителите предизвикват появата на придобита глутенова непоносимост.

Как да разберем и как да се лекуваме?

Ако се съмнявате дали имате такова заболяване, освен стандартните медицински изследвания, проведени от квалифициран персонал, вече съществуват и домашни тестове с добра точност, с които можете да се изследвате в домашни условия. Важно е да подчертаем, че те могат да ви насочат, но категорични диагнози поставят само специалистите!

За страдащите от глутенова ентеропатия или непоносимост, единственото лечение е преминаване към безлутенова диета, като във втория случай тя може да бъде ограничена във времето до няколко години. Това обаче изисква цялостна промяна в храненто и ежедневието, което е тежко и обременяващо.

Пълното изключване на безглутеновите храни е трудно, тъй като хлябът и тестените изделия традиционно са заложени като основа на храненето на европейците.

Решение съществува и за този проблем – на пазара се появяват все повече изделия от безглутенови суровини, които се доближават по вкус и качества до стандартните. Учените не спират да разработват нови продукти, които да улеснят храненето и общо живота на хората, страдащи от глутенова непоносимост и ентеропатия.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Медицина
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.