"Звярът от изток": Най-студената зима от 5 г. насам връхлетя Европа (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 февруари 2018 в 00:00 13805 0

Компютърните метеорологични модели показват, че в края на зимата смразяващ студ ще скове Европа, а втората половина на февруари - началото на март 2018 г. ще бъде най-студеното през последните няколко години, поне от 2013 г. насам, пише ScienceAlert.

Европейските медии описват навлизащият студен въздух като "звярът от изток", тъй като студовете ще донесе хладен въздух от Сибир.

Очаква се най-тежкият студ да се концентрира в Източна Европа и Скандинавия, където се прогнозира температури да паднат до -20 ° C, но студът ще засегне западната част на Европа - Германия, Франция и дори Великобритания. Студът ще бъде впечатляващ и по своята продължителност, без да омеква в продължение на поне пет до седем дни в по-голямата част от континента, а в Северна и Източна Европа студът ше продължи 10 дни и повече дни.

Според НИМХ температурите у нас днес, 26 февруари, ще са от минус 9 – минус 7° в Западна и Централна България до 0 – 5° на места в югозападните райони и по Черноморието.

"Много студен въздух от #Siberia постепенно ще се разпространи през #Europe и #UK през идните дни", туитна метеослужбата наВеликобритания.

Европейските метеоролози очакват също тежки снеговалежи и молят пътническите служби да се подготвят предварително.

Прогнозни температури в сряда следобед в цяла Европа от модела на GFS, в Целзий. (PivotalWeather.com)

Виновникът

Причината за това е Северноатлантическата осцилация (North Atlantic Oscillation - NAO). Тя се развива в Северен Атлантически океан за сметка на колебанията в разликата между ниското атмосферно налягане над океанската повърхност в района на Исландия и високото - над Азорските острови. Тази осцилация (колебание) в разликата на наляганията контролира силата и посоката на западните ветрове и пътя на бурите, както и колебанията на циклоните със съответните им атмосферни фронтове

Северноатлантическата осцилация има две фази: положителна, която предизвиква засушаване в Южна Европа и Северна Африка и влажно време в Северна Европа и отрицатела фаза, при която е обратното - валежи в Южна Европа и Северна Африка и суша в Северна Европа.

Диаграмата по-долу показва позицията на потока въздушните маси, в положителна и отрицателна фаза на NAO. Вижда се, в Южна Европа и България в частност се установява студено и влажно време, когато NAO е в отрицателна фаза - по посока на часовниковата стрелка

Източник: airmap.unh.edu

Внезапно затопляне на стратосферата

Конкретният виновник за студеното време е рядко метеорологично събитие, известно като "внезапно затопляне на стратосферата" (sudden stratospheric warming). То позволява на района с високо налягане да изтегли студен въздух от Сибир към Европа, съобщава за Вloomberg Мат Добсън (Matt Dobson), метеоролог в MeteoGroup. В същото време североизточната част на САЩ се наблюдават рекордно високи температури за сезона.

Напречното сечение на атмосферата показва обръщането на източния вятъра (синьо) по-рано тази седмица, разпространявайки се надолу.

Преди около седмица се образува зона на високо налягане над Скандинавския полуостров. Вятърът, който духа от тази област, в крайна сметка, привлече сибирски маси студен въздух. Въздушните потоюкрасиво явление", според метеоролога ци, движещи се по посока на часовниковата стрелка, внесоха студа в Европа.

Вижте анимацията на това, оказва се "красиво явление", според метеоролога Ричард Мартин-Бартън (Richard Martin-Barton):

За някои може да изглежда странно, но всички тези студени катаклизми са резултат от глобалното затопляне. Районът на високо налягане в северните ширини възниква поради формирането на необичайно висока температура в стратосферата в Северното полукълбо. Топлата "възглавница" започна да се образува миналата седмица и стартира верига от събития, които в крайна сметка доведоха до това, студеният въздух от Сибир да нахлуе до място, където обикновено не достига. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !