Българският принос в репродуктивната имунология ще покаже БАН

БАН Последна промяна на 23 ноември 2019 в 00:07 2526 0

Кредит БАН

Последните постижения на българските учени в областта на репродуктивната имунология ще покаже Институтът по биология и имунология на размножаването „Акад. Кирил Братанов“ (ИБИР-БАН). Събитието е част от календара на честванията за 150-годишнината на БАН и ще се проведе на 26 ноември от 13.30 часа в централно фоайе на Академията.

Изложбата „Роля на ИБИР за развитието на репродуктивната биология и имунология” ще представи актуалните проекти на института по теми като асистирана репродукция, криоконсервация на гамети и стволови клетки, мъжки и женски стерилитет, роля на имунната система по време на имплантация и бременност и имунологични аспекти на стерилитета.

По време на откриването ще бъде представена марка с персонализирана винетка, която представлява снимка на патрона на ИБИР – БАН проф. Кирил Братанов с нобеловия лауреат за 2010 г. за "ин витро" репродуктивните технологии Робърт Едуардс. Двамата учени са съоснователи на Международния комитет по имунология на репродукцията по време на първия симпозиум по имунология на сперматозоидите и оплождането, проведен по инициатива на акад. Братанов и учени от ИБИР през 1967 г. в Международния дом на учените във Варна.

Институтът по биология и имунология на размножаването (ИБИР-БАН) провежда фундаментални и научно-приложни изследвания в областта на човешката и животинската репродукция. Репродуктивната имунология в България е наука с традиции, която превръща института в един от основоположниците на това направление в науката в световен мащаб.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !