Чаят отпушва артериите и понижава риска от сърдечно-съдови заболявания

Никола Кереков Последна промяна на 09 януари 2016 в 13:30 8967 0

Кредит Светлана Соколова

Ново изследване е показало, че редовната консумация на чай може да защитава срещу запушване на коронарните артериите на сърцето - състояние, което се свързва с понижена продължителност на живота и по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, съобщава Science Alert.

Изследването, което е проучило редовни и нередовни консуматори на чай в Китай, установило, че тези, които пият чай редовно за поне 6 години имали най-ниските нива на стесняване на артериалната стена и загуба на еластичност. Това се добавя към нарастващото количество доказателства, сочещи че консумацията на чай вероятно е изключително полезна за нашето здраве.

Екипът от лекари, водени от кардиологът Куинг-фей Лин (Qing-fei Lin) от Общинската болница Wuyishan в Китай, изследвали 5006 мъже и жени на възраст между 40 и 75 г. от местната провинция Фуджиан. От тях, 1564 (31,2%) твърдят, че консумират редовно чай - като според дефиницията в изследването те консумирали чай веднъж или повече пъти на седмица в продължение на поне 12 месеца.

Участниците били разделени на 4 подгрупи: такива, които пият чай редовно за повече от 10 години; редовни консуматори с 6-10-годишен опит; редовни консуматори с 1-5 години опит и нередовни консуматори.

Изследователите измерили скоростта на брахиално-глезенната пулсова вълна (brachial-ankle pulse wave velocity - ba-PWV) на своите субекти, за да определят артериалната ригидност както на аортата, така и на коронарните артерии на сърцето. След като въвели корекции спрямо различни фактори в начина на живот, те установили, че с повишаването на продължителността и количеството на дневен прием на чай, средната стойност за ba-PWV се понижавала, което означава по-ниска артериална ригидност (вцепененост).

Характеризираща се с удебеляване на артериалната стена и загуба на еластичност както на структурни, така и на клетъчни елементи на сърцето, артериалната ригидност се използва като важен рисков фактор за общата смъртност и за бъдещо развитие на сърдечно-съдово заболяване, включително сърдечна недостатъчност и инфаркт. Всички бихме искали артериите ни да са възможно най-еластични, за да позволяват по-лесното преминаване на кръвния поток, което да понижи натоварването на сърцето.

"Редовната консумация на чай може да има протективен ефект срещу артериалната ригидност, особено при хора, които са консумирали чай редовно за повече от 6 години в количества повече от 10 грама дневно," заключават учените в публикацията си в списанието Journal of the American College of Nutrition.

Изследователите предполагат, че предпазващият ефект се дължи на химична реакция, която се осъществява в ендотелните клетки постилащи вътрешността на артериите ни, когато те влязат в контакт със съединения, наречени катехини - тип флаваноиди - които са в изобилие в чая (особено в зеления чай).

"Флаваноидите в чая спомагат за отпускане на кръвоносните съдове," коментира Стивън Деврайс (Stephen Devries), кардиолог от Northwestern University. "Катехините освобождават азотен оксид (NO), което прави артериите по-гъвкави."

Изследването, публикувано в Journal of the American College of Nutrition, е ограничено до известна степен от факта, че разчита на точността на самостоятелните доклади на участниците по отношение на консумацията им на чай и се фокусира само върху хора живеещи в точно определен район на Китай. Въпреки това, резултатите отразяват установените и в предишни изследвания зависимости в различни други части на света.

"Това което може да е полезно за една популация, може да не е за друга," коментира кардиологът Анджела Тейлър от University of Virginia Health System. "Но изследвания с чай са извършени при почти всяка етническа група, за която мога да се сетя."

През 2014 г. тайвански учени докладваха в PLoS One, че пиенето на чаша чай дневно за поне една година вероятно понижава артериалната ригидност, а изследване от 2013 г. публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, стига до заключението, че редовната консумация на чай може да намали риска от инфаркт. Друго изследване на американски учени от 2007 г. установило, че чаените катехини могат да подобрят сърдечната активност само за 2 часа.

Наскоро, мета-анализ на 24 изследвания при 856 206 човека, публикуван в European Journal of Epidemiology миналата година, заключава, че "повишената консумация на чай е свързана с понижен риск за коронарна болест на сърцето, сърдечна деградация, инфаркт, инсулт и вътремозъчна хеморагия, както и понижава общата смъртност."

Има още доста, което не знаем за това как различните типове флаваноиди в продуктите, които ядем и пием повлияват нашето здраве, но изследванията показват, че чаша-две чай на седмица е чудесно и лесно решение, ако искаме да поддържаме здравето на сърцето си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !