Японският апарат Хаябуса 2 кацна за втори път на далечен астероид и събра образци (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 юли 2019 в 18:32 6383 0

Hayabusa2 се приближава към астероида Рюгу (концепция на художник). Кредит: MEF / JAXA / ISAS

Японската сонда Hayabusa 2 успешно се приземи на далечния астероид Рюгу и завърши мисията си за събиране на почвени проби, съобщава японската агенция за аерокосмически проучвания (JAXA). Техният анализ на Земята ще хвърли светлина върху произхода на Слънчевата система.

"Събрахме част от историята на Слънчевата система. Никога досега човек не е успявал да вземе проби от почва под повърхността на небесно тяло, което е по-далеч от Луната ”, заяви ръководителят на проекта Юичи Цуда.

За да достигне материала, през април Hayabusa-2 изпрати към астероида октогенна бомба с тегло 15 кг, създавайки кратер на повърхността на астероида. При анализа на снимките му се оказа, че от експлозията има разпръснат материал около фунията, който се различава по структура. За приземяването на Hayabusa 2 бе избрана точка на 20 м от кратера. Космическият кораб започна своето постепенно спускане в сряда. В последната фаза на кацането в четвъртък, Hayabusa 2 се задържа на височина 30 метра над астероида и бързо намери своя  маркер (маяк), пуснат по-рано. Движейки се по параболична траектория, докосна повърхността на Рюгу.

Последните етапи на мисията бяха изпълнени автоматично, без команди от Земята, тъй като сигналът от космическия кораб до Земята пътува 10 минути.

Самото кацане трае само няколко секунди. 

Апаратът Hayabusa 2 е първият, който успешно събра проби от почвата на астероид под повърхността му и неговото постижение предхожда подобна мисия, планирана от НАСА на друг астероид. Японската агенция JAXA заяви, че е потвърдила данните, показващи, че Hayabusa 2 е кацнал и излетял безопасно след събирането на пробите, както е планирано.

„Бе успех, голям успех“, заяви Такаши Кубота, член на проекта Hayabusa 2 на JAXA. "Постигнахме успех във всички планирани процедури."

Приземяването беше предизвикателство за Hayabusa 2, тъй като има опасност да бъде ударен от отломките, останали в кратера, обяснява Кубота. "Всичко върви перфектно, дори по-добре от перфектно, сякаш Hayabusa чете мислите ни", коментира специалистът.

Астероидът, наречен Рюгу на името на подводен драконов дворец от японска народна приказка, е на около 300 милиона километра от Земята. Очаква се Hayabusa 2 да напусне астероида, за да се върне на Земята в края на следващата година, като донесе образците, за да бъдат изследвани от учените.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !