Изложба „Технологии и материали в полза на обществото“

БАН Последна промяна на 12 октомври 2019 в 00:00 2237 0

Изложбата "Технологии и материали в полза на обществото" ще бъде открита на 14 октомври 2019 г. (понеделник) от 16 часа пред фоайето на зала „Проф. Марин Дринов“ (ул. „15 ноември“ №1) . 

Изложбата е организирана от Института по физика на твърдото тяло (ИФТТ) „Акад. Г. Наджаков” и е посветена на 150 годишнината от създаването на Българската академия на науките – период от време, за който от Българско книжовно дружество тя достига статута на научна институция със съвременна структура и достойно място в международното изследователско пространство.

Експозицията включва 18 постера, които показват научните постижения на направленията в ИФТТ, допринесли за създаването и развитието на микроелектрониката, акустоелектрониката и на нанотехнологиите в България. На тях са представени както експонати от миналото, така и резултати от проведените изследвания през последните години.

Посетителите могат да видят електронния калкулатор Елка 42 – първата в света разработка на базата на МОС интегрални схеми, създадени чрез оригинална българска технология и спечелила златен медал на световното изложение в Осака през 1970 г.; техники и методики за получаване, охарактеризиране и структуриране на материали, чиито уникални свойства ги правят подходящи за направа на електронни памети, дозиметри на гама и рентгенови лъчи, детектори на ултравиолетово лъчение, различни химични агенти и пр. Демонстриран е потенциалът им за приложение в различни области на живота, например в преносими електронни устройства, ядрената енергетика, медицината, екологията, телекомуникациите и т.н.

Изложбата „Технологии и материали в полза на обществото“ пред зала „Проф. Марин Дринов“ може да бъде разгледана до 18 октомври 2019 г., след което ще бъде преместена в сградата на Института по физика на твърдото тяло на бул. „Цариградско шосе“ №72.

На откриването на изложбата ще присъстват:

1. Сътрудници и ученици на чл.-кор. Йордан Касабов, под чийто ръководство са създадени първите МОС интегрални схеми в страните от Източна Европа, на базата на които е създаден електронният калкулатор Елка 42;
2. Чл. – кор. Лозан Спасов, ръководител на колектива, който, използвайки българска суровина, разработва технология за израстване на пиезоелектричен кварц с високи акустически характеристики, необходим за производството на кварцови резонатори и филтри – основни елементи в радиостанциите, битовата и компютърна електроника;
3. Д-р Карерин Есмерян - млад учен, който е ръководител на проект по Програмата за подпомагане на млади учени и докторанти на БАН и на 2 октомври бе удостоен с грамота от мин. Вълчев за получените резултати при проведените изследвания върху процесите на кондензация и скрежообразуване с цел решаване на различни проблеми, свързани с атмосферното обледеняване и биозамърсяването, каквито са например разрушаването на целостта на електропреносната мрежа и телекомуникационните системи, промяна на аеродинамичния профил на летателните апарати (самолети, вертолети) и др.

Д-р Есмерян участва в разработването на покрития, които при контакт с вода и други течности остават напълно сухи (известни са в литературата като свръххидрофобни/свръхнеомокряеми покрития). Това свойство предопределя изключително широкия им диапазон от потенциални практически приложения, включително в пасивни противообледеняващи системи, анти-биоадхезивни филми, пиезорезонансни сензори за диагностика и селекция на човешки сперматозоиди и анализ на физикохимичните характеристики на различни семенни течности, както и криоконсервация на човешки клетки и тъкани с пряко отношение към регенеративната и репродуктивна медицина.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !