Как уроците на коронавирусната пандемия може да ни подготвят за астероиден удар

Ваня Милева Последна промяна на 16 юни 2020 в 10:00 8056 0

Въпросът е не "дали", а "кога" Земята ще бъде ударена от опасен астероид според експертите. Кредит: The Aerospace Corporation's Center for Space Policy and Strategy)

Експерти от НАСА обясняват как продължаващата пандемия на COVID-19 може да помогне за подготовката на света за потенциално разрушително въздействие, причинено от астероид. Специалистите отбелязват, че настоящите мерки, прилагани от различни страни за контрол на огнището, ни учат на жизненоважни уроци за глобална готовност.

Понастоящем броят на потвърдените случаи на коронавирус в целия свят приближава 8 милиона. В отговор на продължаващите последици от пандемията различни държави приеха свои собствени протоколи за блокиране и карантина, за да спрат разпространението на вируса.

Според учени от НАСА начинът как светът в момента се справя с пандемията може да бъде приложен за една глобална реакция на приближаващ астероид. Освен положителните поуки, като провеждането на междуведомствено и междудържавно сътрудничество, грешките, допуснати по време на пандемията, също дават ценен поглед върху начина, по който трябва да се овладеят глобалните бедствия.

Разнобой в реакциите

„Говорейки за себе си, новият коронавирус е добър пример за грешки, които трябва да се избягват, когато се планира да се предотврати сблъсък с астероид“, заяви пред Space.com бившият астронавт на НАСА Томас Джоунс (Thomas Jones), председател на Комитета за изследване на обекти, близо преминаващи до Земята към Асоциацията на космическите изследователи.

Глобалният отговор на вируса илюстрира известно сътрудничество чрез Световната здравна организация, отбелязва Джоунс, но тъй като някои от данните, получени от СЗО, бяха фалшиви, неверни или неточни, отговорът на тази организация бе ограничен и забавен до известна степен.

Една от тези грешки е, че някои държави решиха да се справят сами с епидемията, вместо да използват подкрепени с доказателства стратегии, използвани от други страни. Според Джоунс, разнобоят в реакциите в отговор на глобална катастрофа може да доведе до по-големи проблеми. Ресурсите и производствените приоритети бяха разпокъсани поотделно, за всяка страна, с последващи забавяния, заяви Джоунс.

„Това е разбираемо, но не е добър модел за справяне със заплаха от астероиден удар“, заявяеа той. „Раздробена, поетапна и неравномерна реакция на заплахата от космическо въздействие е рецепта за забавяне и бездействие, изключващи опцията за отклоняване на астероида.“

"Ще ни трябва прозрачно споделяне на всички наблюдения на обекта и международна проверка на всички прогнози за въздействие", добавя той. "Всяка необходима кампания за отклонение ще успее само ако международно подкрепен консорциум се развие и изпълни задачата с непрекъснат, споделен мониторинг върху всяка стъпка на развитие."

Мисията за тестване на двойно астероидно пренасочване (DART - Double Asteroid Redirection Test) през 2021 г., ще бъде първата в историята демонстрация на въздействието с кинетично отклонение на насочващ се към Земята астероид.  Кредит: ESA / Science Office

Ранното откриване

Линдли Джонсън (Lindley Johnson), служител на НАСА по планетна отбрана и ръководител на програмата на Службата за координация на планетарната отбрана на космическата агенция, отбеляза, че един от най-важните уроци, които се появяват по време на пандемията COVID-19, е значението на ранното откриване.

Откриването на огнище, преди да се превърне в глобална пандемия, предоставя на страните шанс да предприемат различни мерки за контрол на местните предавания на болестта. В случая на COVID-19 налагането на строги ограничения за пътуване до източника на епидемията и от него бе първоначалната реакция на повечето страни след откриването й.

При потенциален сблъсък Джонсън отбеляза, че откриването на опасен астероид, преди да се приближи твърде много до Земята, ще позволи на агенциите да изградят ефективни решения, които да го отклонят.

„Първото по важност, разбира се, е ранното откриване“, заявява той. „Колкото по-рано открием заплахата, толкова по-голям е шансът да предприемем действия, за да я предотвратим, преди тя да окаже значително въздействие.

Предложената от НАСА мисия за околоземна камера, която ще направи цялостен опис на приближаващите Земята малки тела (астероиди и комети). Кредит: НАСА / JPL-Caltech

Технологична готовност

Линда Билингс (Linda Billings), консултант на Астробиологичната програма на НАСА и PDCO, също посочва технологичната готовност, по-специално необходимостта от космически телескоп за наблюдение на приближаващите Земята обекти. 

Освен това са необходими и по-добри наземни системи за наблюдение и повече мисии за демонстриране на отклоняващи техники, подчертава Билингс. Що се отнася до научените уроци от пандемията, „бъдете готови и не чакайте, докато настъпи бедствието“, казва тя.

В областта на комуникациите Билингс отбеляза, че „трябва да има ясни, кратки, последователни съобщения, каквито нямахме в ситуацията на пандемия“. В стратегията за осведомяване за близко прелитащите Земята обекти планът за действие трябва да се определи "кой за какво  отговаря в случай на реална заплаха от удар", коментира тя.

Ранното откриване на приближаващ се космически обект би позволило отклоняване на опасността. Кредит: The Aerospace Corporation's Center for Space Policy and Strategy

Познаване и грижа

Дейвид Ропейк (David Ropeik), специалист от Харвард и автор на книгата "How Risky Is It, Really? Why Our Fears Don't Always Match the Facts" ("Колко рисково е наистина? Защо страховете ни не винаги съвпадат с фактите", също вижда сходства между пандемията COVID-19 и сблъсък на космическа скала със Земята.

„Потенциалният удар на астероида и пандемиите демонстрират, че събитията с ниска вероятност и висока степен на последствия наистина са трудни за привличане и подготовка на хората“, коментира Ропейк. "От за двете се знае отдавна, но познаването и грижата са две различни неща."

По дефиниция рeдките събития са редки и с отминаването на времето от последното, заплахата губи емоционалното си въздействие, отбелязва Ропейк.

„Без него тя се превръща в абстракция, само идея, която не се чувства висцерално реална и заплашителна, а това е необходимо, за да се получат основните инвестиции, необходими за подготовката на нещо с големи последици. За съжаление и като доказателство за това, както е казано много пъти преди, за много рискове, почти винаги пост фактум".

Едва когато заплахата поддържа емоционалното си въздействие, добавя Ропейк, подготовката започва да съответства на опасността.

Ропейк отбелязва, че Хонг Конг бе по-готов за пандемията COVID-19, защото помни колко опасен бе  тежкият остър респираторен синдром (SARS), който се разрази там преди близо 20 години. Ние сме по-подготвени за астероиден удар заради спомена от астероида в Челябинск през 2013 г. в Русия, казва той, а преди това и поредицата от филми за катастрофи.

"Когато страхът е достатъчно дълбок и достатъчно реален, ние се подготвяме повече. Обикновено обаче не е така", заключава Ропейк.

ИзточникHow the coronavirus pandemic can help us prepare for an asteroid impact, Leonard David, Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !