Касини оцеля след гмурването си в гейзерите на Енцелад

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 октомври 2015 в 07:41 6673 1

Енцелад

Кредит NASA/JPL-Caltech

Гейзерите на Енцелад.

Космическият кораб на НАСА Касини завърши успешно ниското си прелитане над спътника на Сатурн Енцелад, минавайки на 30 мили (49 км) над южната полярна област на луната в около 11:22 ч сутринта EDT (18:22 българско време вчера).

Екипът на мисията установи двупосочна комуникация с космическия кораб и днес следобед се очаква да започне предаването на данни. Изображенията се очакват през следващите 24 до 48 часа, съобщи НАСА.

Както вече ви съобщихме космическия апарат на НАСА предприе безпрецедентно гмуркане в облак частици изхвърлени от гейзерите на ледния спътник на Сатурн Енцелад. Целта е да се съберат данни за състава на тези частици, тъй като има сериозни предположения, че на Енцелад има условия за развитието на микробен живот от вида на хемоавтотрофните организми, подобни на някои примитивни бактерии на Земята.

Мисията на Касини-Хюйгенс е съвместен проект на НАСА, ЕКА (Европейската космическа агенция) и Италианската космическа агенция. Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) на НАСА в Пасадена, Калифорния, управлява научната мисия. JPL е подразделение на Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2015 в 11:27

Tия се шлаят в космоса с нашите пари, а тук хората нямат какво да ядат и роват по кофите