Ксанда, синът на лъва Сесил, също е убит от ловец (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 юли 2017 в 06:21 10954 0

Кредит Hwange National Park

Занда, синът на лъва Сесил, според съобщенията е застрелян на ловен трофей в Национален парк Hwange.

Две години след като лъвът Сесил бе убит от ловец на трофеи в Зимбабве, с което предизвика възмущението на защитниците на природата по цял свят, синът му е застигнат от подобен тъжен край.

Ксанда е шестгодишен лъв и баща на няколко млади лъвчета. Той е прострелян на 7 юли на границата на Националния парк Хуанге (Hwange National Park), недалеч от мястото, където почина Сесил, но новината за смъртта му стана известна едва вчера, четвъртък 20 юли.

Според информацията на BBC News лъвът е починал извън Националния парк Хуанге (Hwange National Park) в северната част на Зимбабве.

Кореспондентът на BBC News в Африка, Андрю Хардинг, съобщава, че на възраст от шест години, Ксанда е достатъчно стар, за да бъде законна плячка на ловците на едър дивеч. Тези хора, много от САЩ, Великобритания и Южна Африка, плащат десетки хиляди долара, за да преследват до смърт животното - като по този начин финансират Националния парк, който защитава фауната на района, пише BBC News.

Ксанда, синът на лъва Сесил, в Национален парк Хуанге. Снимка: Hwange National Park

Трофейният лов бе организиран от зимбабвийския ловец Ричард Кук, но неговите клиенти не са разкрити, съобщава The Guardian.

Лъвът е имал устройство за електронно GPS проследяване, монтирано от учени под ръководството на Андрю Лавридж (Andrew Loveridge) от Оксфордския университет, които са изследвали лъвовете в Хуанге в продължение на много години.

"Ксанда бе един от тези прекрасни лъвове на Калахари с голяма грива, голямо тяло, красива осанка - много, много красиво животно", разказва Лавридж. "Лично аз мисля, че е тъжно някой да иска да застреля лъв, но има хора, които плащат пари, за да го направят".

Ксанда бе водач на прайд от две възрастни лъвици и малките, които заедно бродели в близост до границата на националния парк. "Той е прострелян на 2 км от границата на парка, а оградата е лесна за прескачане от лъв", обяснява Лавридж.

Учените искат 5-километрова зона около парка, в която да е забранен лова. "Това е нещо, което предлагаме в продължение на години", разказва биологът. "Но има много съпротива, защото много често ловът се случва точно на границата, защото това е мястото, където са животните. Операторите на фототуризъм в Хуанге силно са раздразнени от случилото се".

Смъртта на Ксанга не представлява непосредствена опасност за популацията от 550 здрави лъва в националния парк Хуанге, който се простира върху 15 000 квадратни километра. Лавридж заяви: "Популацията от лъвове е доста здрав са, но щеше да бъде по-добре, ако това не беше се случвало" заяви Лавридж.

Ученият разказва, че Кук е отговорен човек и има законова квота за лов: "Той е много етичен, не заобикаля правилата. Той винаги е общувал с нас, когато е преследвал животно, и ни е връщал винаги устройствата за проследяване".

Кук не отговаря на запитванията от журналисти за коментар.

Сесил. Снимка: Andrew Loveridge / Wildlife Conservation Research Unit at Oxford University

Инцидентът с убийството на лъва Сесил стана повод за бурен обществен дебат и предизвика международни протести с призиви за по-голям контрол на трофейния лов на застрашени видове, както и за забрана изцяло на тази практика.

Сесил бе убит не само незаконно, но нехуманно. Американския зъболекар Уолтър Палмър е примамил животното извън границите на резервата Хуанге и го наранил със стрела. Лъвът е бил застрелян и убит с пушка почти два дни по-късно и след това одран и обезглавен.

Уейн Пацел, президент на Хуманното общество на Съединените щати, смята, че убийството на Сесил е оказало ключово въздействие върху дебата за трофейното ловуване по света.

Лъвът също е бил включен в изследователски проект за опазване на дивата природа на университета в Оксфорд. Бил е и любимец на туристите.

Според Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (International Union for Conservation of Nature, IUCN) понастоящем в Африка има по-малко от 20 000, а се убиват всяка година само законно около 600 лъва. Скоро на фона на оредяващата популация това ще се превърне в катастрофа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !