Мозъчната активност се синхронизира при общуване

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 юни 2019 в 00:00 2824 0

Кредит pixabay

Симпатикови сигнали, описани при мишки и прилепи показват, че когато животните са заедно, мозъчната им активност се синхронизира. Резултатите от две проучвания, публикувани едновременно в списанието Cell, помагат на учените да изучат по-добре връзката между мозъците в комплексните социални ситуации.

Вече е известно, че се получава определена нервна синхронизация когато хората разговарят, посещават заедно уроци или дори гледат един и същи филм. Но учените изследват човешкия мозък в доста ограничени ситуации, донякъде и защото е технически трудно да се регистрира мозъчната активност, когато човекът преживява интензивни социални контакти. В двете проучвания са представени повече детайли за начина, по който мозъчната синхронизация може да влияе на социалното поведение. 

В едното изследване, учените наблюдават двойка Египетски плодоядни прилепи в тъмна камера повече от един час. Невроимпланти отчитат мозъчната активност, докато прилепите се почистват, бият се, почиват си или проявяват други поведения.

Мозъчната активност на двата прилепа се оказва силно координирана. Когато нервната активност на единия осцилира с бърз ритъм, тази на втория я имитира. Екипът открива, че координацията продължава дори когато прилепите не общуват пряко. Но когато учените разделят прилепите в отделни камери в същата стая, корелиращата активност спира, което предполага, че животните трябва да споделят един и същ социален контекст, за да се обвържат мозъчните им дейности. 

Подобни са резултатите и от второто проучване, проведено върху мишки. Както при прилепите, когато двете мишки бъдат разделени, мозъчната им активност вече не корелира, съобщават учените.

Този синхрон на нервната дейност може да е определящ за някои социални поведения, като взаимното почистване или боричкането. Точно преди да си взаимодействат мозъчната активност на прилепите започва да се съгласува повече. Мозъчната синхронизация се оказва важен фактор и при състезанието за доминиране при мишките. Колкото по-настъпателна е мишката, толкова по-вероятно е нейното поведение да "отключи" нервната координация, вместо действията на по-умерената.

Източник: Science news - Mice and bats’ brains sync up as they interact with their own kind

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !