05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 1 декември се е родил Лобачевски, създателят на нова геометрия на пространството

| На този ден 01 декември 370594
Снимка: wikipedia

На 20 ноември (1 декември по нов стил) 1792, в Нижни Новгород се е родил един изключителен математик - Николай Лобачевски. Заради революционните си идеи е наречен "Коперник на геометрията".

Световно известният руски математик е създател на неевклидова геометрия, наречена на неговото име - геометрията на Лобачевски. 

Лобачевски приема аксиомата за успоредните прави на Евклид като ограничение. Според него тя е твърде силно изискване, което ограничава възможностите да се описват свойствата на пространството. Той заменя тази аксиома с по-общото твърдение, че в равнината през точка, нележаща на дадена права, минава повече от една права, която не пресича дадената права.

Осъзнаването, че евклидовата геометрия има пълноправна алтернатива, прави огромно впечатление на научния свят и дава тласък на други иновативни идеи в областта на математиката и физиката. Според съвременните възгледи във физиката, геометрията на Лобачевски, както и вдъхновената от него геометрия на Риман, описват по-добре свойствата на пространството.

Нагледна представа за геометрията на Лобачевски: през точка М минават две прави линии, успоредни на правата D. Илюстрация: Wikimedia.


Gravity 02.12 2015 в 13:18 4
+ 1
- 2
Геометрията на Лобачевски НЕ съдържа геометрията на Евклид като частен случай.
Gravity 02.12 2015 в 13:17 3
+ 8
- 2
Не е вярно, че успоредните прави се пресичат. Това което е вярно е, че в геометрията на Лобачевски през точка извън дадена права минава повече от една права успоредна на дадената (като следствие безкрайно много).

Картинката е подвела автора. Правите които се пресичат (d1, d2, d3...) не са успоредни една на друга, те са успоредни на дадената права D и НЕ я пресичат.
н.о. 01.12 2015 в 23:04 2
+ 14
- 3
Разбира се, че е така. Просто Евклидовата геометрия е частен случай на тази на Лобачевски за кривина =0. Но когато се е появила, са я видели като "алтернатива", т.е. учудването и шокът е бил, че въобще може да съществува, че някой може да си помисли, че може да има и друг вид пространство :)
поп Дръвчо 01.12 2015 в 21:55 1
+ 14
- 3
Както много неща в науката, и геометрията на Лобачевски не е "алтернатива на Евклидовата", а я съдържа като граничен случай.

Ама важното е че върши работа за много неща.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.