На път към пълното изкореняване на полиомиелита

Никола Кереков Последна промяна на 20 септември 2019 в 00:00 18854 0

Кредит Beckman Imaging

На 20 септември 2015 г. Световната комисия за сертифициране на изкореняването на полиомиелита (Global Commission for the Certification of Poliomyelitis Eradication - GCC) обявиха, че дивата форма на тип 2 полиомиелита е била изличена.

GCC са разгледали доклади от 189 от общо 195 държави по света и са обработили допълнителни данни (осигурени от Световната здравна организация - СЗО) за останалите държави.

Според СЗО, са тествани близо 2 милиона клинични проби, при което не бил открита нито една положителна за полиовирус тип 2. Обявяването на тези резултати е първата стъпка към изкореняването и на трите диви типа полиовируси. Това постижение ще бъде обявено официално, едва когато GCC са напълно убедени, че няма повече случаи с дивата форма и на трите типа полиовируси в продължение на поне 3 години.

Скоро, едва за втори път в историята, човешки вирус може да бъде напълно изкоренен

Последният случай на тип 3, дивата форма на полио, е бил установен в Северна Нигерия преди близо 3 години. На теория обявяването на изкореняването му може да влезе в сила още сега. Въпреки това, полио програмите на 18 африкански държави все още са обект на активна проверка от African Regional Certification Commission, за да се удостовери, че не са пропуснати никакви случаи на заболяването. Тази проверка ще се извърши 3 години след последния случай на дива форма на полиовирус във всяка от държавите. До края на 2017-та, всички африкански страни трябва да са преминали през проверката на регионалната комисия и за този период не трябва да има регистрирани нови случаи. Ако това се случи, всички държави в света ще депозират своите данни към GCC и тип 3 дивия полиовирус също ще бъде обявен за изкоренен

При това ще остане само тип 1 полиовирусът, който все още циркулира в Пакистан и Афганистан. До днес са регистрирани 51 случая за 2015-та година, което е значително понижение спрямо 334-те случая докладвани за 2014 г. Това вероятно се дължи на подобрения достъп до ваксинации в ключови за заболяването региони. Въпреки това, по-малкият брой случаи през годината, непосредствено след година с повече случаи, може да се дължи на факта, че естествената инфекция намалява броя на предразположените към полио деца (тези, при които ваксината не е ефективна) следващата година. Полио програмите и в двете държави трябва да вложат допълнително усилия. Ако предаването на заболяването се прекъсне до края на 2016-та, светът ще може да бъде обявен за свободен от полио още през 2019-та година.  

Миг невнимание може да провали всички досегашни усилия

Едно силно подценено последствие от стрмежа за постигане на изкореняване е, че всички полиовируси (диви и ваксинални щамове) в лаборатории, изследователски и производствени учреждения трябва да бъдат унищожени или ограничени при високо ниво на безопасност. Миналия месец Стратегическата Съветна Група на експерите по имунизации към СЗО потвърди април 2016 г. като датата за глобалното синхронизирано изтегляне на тип 2 оралната полио ваксина. Тази първа стъпка към евентуалното постепенно изтегляне на всичките три типа ваксини  показва колко важен е този процес за пълното унищожаване, осигуряване и изолиране на тип 2 дивите полиовируси навсякъде по света. Колкото по-малко места държат на съхранение полиовируси или проби, които могат да съдържат полиовируси, толкова по-сигурни можем да бъдем, че този вирус няма да бъде изпуснат по невнимание. Това означава, че производителите на ваксини трябва да спазят високите нива на сигурност при изолирането в техния производствен процес. Учените и институциите, които съхраняват проби от места, където може да е имало полиовируси, трябва да се уверят те да бъдат унищожени или съхранени при необходимите високи нива на безопасност. Всички страни ще трябва да депозират инвентарни листове от всички лаборатории на GCC за проверка, а производителите и лабораториите, които смятат да запазят проби на тип 2 полиовируса ще бъдат инспектирани, за да видят дали отговарят на необходимите условия за безопасност.

Явно е, че обявяването на изкореняването на дадено заболяване никак не е прост процес и изисква сериозна организация, сътрудничество от страна на отговорните власти във всички страни по света и точна синхронизация на провеждане на необходимите мерки, които да гарантират, че заболяването наистина е изличено от лицето на Земята.

През 1980 г. едрата шарка беше обявена за изкоренена след глобална имунизационна кампания проведена от СЗО. Но само 2 години по-късно, само година след последния случай на естествена едра шарка (в Сомалия) имало неволно освобождаване на вируса на едрата шарка в научна лаборатория във Великобритания, при което един човек починал. Докато чакаме Пакистан и Афганистан да прекъснат разпространението на тип 1, трябва да се подготвим и да осигурим сигурното изолиране на последните източници на полиовируси. Втори човешки вирус скоро може да остане в историята. Дотогава, целия свят, особено страните с нестабилна система за здравеопазване, остава под риск от поява на нови огнища на заболяването.

По материали от доклад на Антъни Адамс(Anthony Adams) и Дейвид Селсбъри (David M. Salisbury) от GCC

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !