Най-старите следи от човешки предци на Крит са още по-стари

Ваня Милева Последна промяна на 12 октомври 2021 в 13:04 6075 0

Една от над 50-те следи, идентифицирани през 2017 г. в Крит. Кредит: Per Ahlberg, Uppsala

Международен екип от учени твърди, че най-старите следи от предци или роднини на хора извън Африка са дори по-стари, отколкото са предполагали. Те са датирани на 6.05 милиона години.

Историята на прачовечеството е изключително трудна за разплитане. Учените намират все по-древни кости непрекъснато, но все още са много малко, което прави трудни за анализ и каталогизиране откритията на фосили в един от многото видове Homo, гръкопитека (Graecopithecus), и всички родове между тях.

Но костите не са единствените свидетелства, които нашите предци хоминини са оставили след себе си - в някои случаи техните следи са били запазени в пясъка.

Както съобщихме през 2017 г., екип от изследователи открива и анализира поредица от над 50 отпечатъка на плажа Трахиолос на гръцкия остров Крит, за които се смята, че потенциално са били оставени от древно създание, подобно на хоминин отпреди 5,7 милиона години.

Няма данни за Homo sapiens във вкаменелостите преди 300 000 години и дори нашият сестрински вид Homo neanderthalensis се е появил едва преди около 430 000 години, така че говорим за нашите пра-пра-пра-пра (вероятно добавяме още няколко велики) предци.

Това е сензация, защото означава, че тези, които са оставили следите, са били по-стари от Australopithecus afarensis, древен примат, по-известен от запазения скелет наречен Люси, живял още преди 3,9 милиона години. Оказва се, че Африка може да не е родината на всички хоминини?

Не е изненадващо, че много антрополози реагират на откритието със скептицизъм, поставяйки под въпрос не само „човечността“ на следите, но и тяхната датировка. Международна група учени, включваща изследователи от Университетите в Еберхард Карл, Бремен (Германия), Упсала (Швеция), Министерството на културата и спорта на Гърция, университетите в Крит и Борнмут (Великобритания), вчера публикува ново изследване в Scientific Reports. В него отпечатъците са още по-стари, тяхната възраст е определена вече на 6,05 милиона години.

Карта на района, където са намерени следи от вкаменелости. Кредит: Kirscher, U., El Atfy, H., Gärtner, A. et al.

Според авторите на статията следите са оставени от хоминин подобен на орорин (Orrorin tugenensis) - вторият най-стар познат предшественик хоминин, който е възможно да е свързан с днешните хора. Повечето антрополози го смятат за пряк прародител на рода Homo, който вероятно вече е можел да ходи на два крака и е живял преди около шест милиона години в Кения.

Интересното е, че датировката на тази находка се вписва донякъде с друга за прачовек, намерени в Гърция и България, обявена по-рано също през 2017 г. от международен екип учени, между които и проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН. Тази идея се основава на две изкопаеми челюстните кости, датиращи до 7,2 милиона години, в които зъбите са като на съвременните хора. Въпросните вкаменелости принадлежат на Graecopithecus freybergi  и показват, че хората са започнали да еволюират в Европа стотици хиляди години, преди да започнат да се развиват в Африка. Тя бяха обявени за най-старите вкаменелости на хоминини (членове на човешката линия) в света.

"Не можем да изключим връзка между оставилия следите и възможния предчовешки Graecopithecus freybergi", заявява палеонтологът от Университета в Тюбинген Мадлен Бьоме (Madelaine Böhme).

Всички тези древни хоминини биха имали крака, които се различават по характеристики от времето, когато сме слезли от дърветата, за да ходим изправени постоянно, а следите ни позволяват да се анализира къде в този процес сме били.

"Тази морфология включва знаци, които понастоящем се считат [за] уникални за хоминините като например наличието на хълм на предната част от стъпалото, неотклоняващ се и здрав палец, разположен редом с пръст II на дисталния край на стъпалото и пръсти от II до IV, които стават постепенно по -къси“, пише екипът.

"Те са комбинирани с общи черти на примати като липсата на надлъжна медиална дъга, пропорционално по-късо стъпало и пета, която не е с луковична форма".

Някои учени не са съгласни, че това е древен хоминин, а когато става въпрос за отпечатъци, понякога може да е трудно да се намери твърд отговор.

„Това тълкуване е противоречиво и са направени няколко контра интерпретации“ , пише екипът.

Но изследователите твърдят, че нито един от аргументите не изключва тези следи да са принадлежали на ранен човешки предшественик като G. freybergi.

Датирането на фосилните отпечатъци също бе под въпрос, така че изследователите използвайки палеомагнитни и микропалеонтологични методи на плажа Трахиолос, екипът анализира 57 проби, които датират отпечатъците на по-стари от изчислените по-рано - преди приблизително 6,05 милиона години.

Тези следи, да не забравяме, са намерени на остров Крит - не в Африка. От една страна, това може да изглежда правдоподобно, защото в онези далечни времена Крит и Гърция бяха свързани по суша, а Африка и Европа може да са били свързани със савана.

Въпреки че Крит е бил свързан към континентална Гърция на този етап, той все още повдига още повече въпроси за това къде за първи път са се развили древните хоминини и добавя известно съмнение към общоизвестната теория „извън Африка“.

Както изследователите обясняват в своя доклад, "еволюционната история и моделите на разпространение на хоминините са въпроси на дебат".

"Въпреки многобройните публикации, които предполагат произход от Африка, има доказателства, че най-ранните хоминини може да са се развили в Евразия. Доказателствата за присъствието на миоценски хоминини в Европа включват както фосили, така и следи от тях" , добавят те.

Изглежда, че все още откриваме колко заплетено може да бъде нашето родословно дърво.

Справка: Kirscher, U., El Atfy, H., Gärtner, A. et al. Age constraints for the Trachilos footprints from Crete. Sci Rep 11, 19427 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-98618-0

Източник: Ancient Tracks May Be The Oldest Hominin Footprints Ever Found, Scientists Say
JACINTA BOWLER, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !