Необичайна активност показва черната дупка в центъра на Млечния път

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 септември 2015 в 07:54 8871 0

Илюстрация: NASA / СХС / M. Weiss

Обикновено тихата свръхмасивна черна дупка в центъра на нашата галактика Млечен път Стрелец А през последната година драстично увеличи честотата на рентгеновите си изригвания - 10 пъти.

Дали това е нормално поведение, незабелязано досега поради ограничените наблюдения или тези изригвания са вследствие на неотдавнашното близко преминаване на един загадъчен обект- гигантски облак от прах и газ - се опитват да разберат учените.

Това заключение е на американски и германски астрономи, чиито доклад е публикуван в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Както знаете, в центъра на Млечния път е разположена свръхмасивната черна дупка, Sgr A*,  4 милиона пъти масата на Слънцето. Всеки път, когато в нея попада поредната порция материя, дупката излъчва нов сноп рентгенови лъчи.

Авторите решили да проследят историята на тази активност през последните 15 години.

Астрономите са използвали наблюденията на три орбитални рентгенови космически телескопи - рентгеновата обсерватория на НАСА "Чандра",  XMM-Newton на ЕКА и  сателита Swift, както съобщава НАСА.

Тези данни са позволили да се проследи честотата на активността на Sgr A* от септември 1999 г. до ноември 2014. Оказало се, че през повечето от това време дупката е изпускала порции рентгенови лъчи през интервал средно веднъж на всеки десет дни, но от средата на 2014 г. започнала да го прави всеки ден.

Интересното е, че няколко месеца преди тази повишена активност до черната дупка се приближил обект, наречен G2. В началото астрономите решили, че е облак от газ, но се оказа, че с наближаването на дупката, той почти не променя формата си, което е необичайно за тези аморфни структури. Това доведе до нова теория, че G2 не е просто газов облак, а звезда, увита в пашкул от прах.

Илюстрация: NASA / СХС / M. Weiss

Възможно е увеличението на активността на Sgr A* да показва, че дупката е започнала да поглъща мистериозната структура. Неотдавна астрономите сравниха черната дупка в центъра на Млечния път със спящ дракон: слабо активен през повечето време, но понякога избухва с огромна мощност - за последен път това се е случило преди 2 милиона години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !